Česká zbrojovka hlásí rekordní tržby, pomohl jí i kurz

ČTK ČTK
24. 5. 2013 12:11
V letošním roce firma dodá desítky tisíc zbraní do Egypta
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Česká zbrojovka z Uherského Brodu vykázala znovu rekordní tržby. Loni je zvýšila zhruba o sto milionů na 2,2 miliardy korun.

Zvyšovat se mají i letos, a to na hranici 2,5 miliardy Kč. Na veletrhu obranného průmyslu Idet v Brně to řekl generální ředitel společnosti Lubomír Kovařík.

Provozní zisk společnosti dosáhl čtvrt miliardy Kč, v roce 2011 činil zisk po zdanění přes 225 milionů korun.

Podle Kovaříka stojí za růstem velký počet prodaných zbraní i nezbrojní výroby. "Všechny segmenty se rozvíjí v souladu s našimi plány. Pomohl k tomu i lepší kurz eura a dolarů," uvedl. Firma loni vyrobila 180 tisíc zbraní, letos jich má být 220 tisíc.

S Polskem jednáme

Zbraně pro ozbrojené složky tvoří zhruba třetinu tržeb společnosti z oblasti zbrojní výroby. Firma vyrábí i zbraně pro myslivce nebo sportovní zbraně. Největší odbyt má v Severní Americe, následuje Asie a Evropa.

V Evropě se firma snaží mimo jiné prosadit v Polsku. Před dvěma lety na Idetu uzavřela dohodu o spolupráci s polským výrobcem zbraní Lucznik Radom. "Jednáme na téma výroby předem definovaných dílů. V současné době je to o jednání techniků obou stran," uvedl Kovařík.

Na brněnském veletrhu oznámila zakázku pro Egypt, kam za stovky milionů korun letos dodá 50 tisíc pistolí. Pro zbrojovku jde o jeden z největších kontraktů posledních let.

Česká zbrojovka je jednou z největších českých zbrojařských firem. Kromě produkce zbraní v mateřském závodě vyrábí v Brně také zbraně pro sport a lov.

Foto: Nával v amerických obchodech se zbraněmi


 

Právě se děje

Další zprávy