Česká vláda ublížila Nomuře, píší arbitři

aju
12. 6. 2008 22:00
Projděte si zajímavé odstavce z rozhodnutí tribunálu

Praha - Osm let uplyne v sobotu od uvalení nucené správy na jednu z největších českých bank - IPB. A tento týden definitivně skončil vlekoucí se spor mezi Českem a investorem padlé banky - japonskou skupinou Nomura.

Hodnota banky byla vyčíslena arbitráži na 34 miliard korun a český stát proto bude platit. Díky smíru, který uzavřel exministr financí Vlastimil Tlustý, to ale bude „jen" 2,8 miliardy plus úroky od roku 2000. Dohromady necelé čtyři miliardy korun.

Foto: Reuters
Nomura v arbitráži přiznala, že IPB chyběl kapitál

Co vlastně vedlo k tomu, že je Česká republika označena za viníka? Projděte si vybrané odstavce z arbitrážního výroku i z ekonomické části dohody mezi státem a Nomurou a původní články, které o celé kauze připravila redakce deníku Aktuálně.cz

Odškodné podle dohody o smíru

4.6
Hodnota určená ve Znaleckém ocenění („Hodnota") bude dále podléhat následujícím úpravám tak, aby výsledná hodnota, po provedených úpravách, představovala „Škodu"; Škoda nikdy nebude nižší než 1,- Kč:
    (a)
Hodnota bude snížena o částku 10 mld. Kč, představující hypotetické požadované zvýšení základního kapitálu IPB akcionáři
    (b)
Částka vypočtená podle článku 4.6(a) bude poté vynásobena číslem 0,4616, představujícím podíl Saluky na základním kapitálu IPB ve výši 46,16%;
    (c)
Částka vypočtená podle článku 4.6(b) bude dále snížena o částku 8,4 mld. Kč, představující výnos z prodeje akcií IPB uskutečněného mezi Salukou jako prodávajícím a Nomurou Europe jako kupujícím;
    (d)
K částce stanovené podle článku 4.6(c) se každého půl roku přičte úrok narůstající k poslední takto stanovené částce při úrokové sazbě ve výši šestiměsíčního PRIBORU od 16. června 2000 do data, k němuž bude stanovena Hodnota.

Foto: Ludvík Hradilek
Šnábl z MF online k Nomuře: Je to chyba tehdejší vlády

4.7
Pokud bude Škoda vyšší než 7 mld. Kč, pak Česká republika zaplatí Stranám společnosti Nomura 7 mld. Kč. Pokud bude Škoda nižší než 7 mld. Kč, zaplatí Česká republika Stranám společnosti Nomura Škodu. Platba ze strany České republiky bude provedena do 10 dní od data vyhotovení Znaleckého ocenění v okamžitě převoditelných prostředcích převodem na účet určený Stranami společnosti Nomura.

Foto: Aktuálně.cz
Exministr Mertlík: Vláda má u Nomury co vysvětlovat

Výroky arbitrů

"Nemůže být pochyb o tom, že diskriminační reakce České republiky na problém nedobytných pohledávek v českém bankovním sektoru a její nerovné a nespravedlivé zacházení s IPB ve věci poskytnutí státní podpory, jakož i její odmítnutí projednat v dobré víře  návrhy IPB a jejích akcionářů na záchranu IPB měly škodlivý dopad na IPB a na majetkovou účast společnosti Saluka (Nomura) v IPB. Protiprávní jednání české vlády přispělo ke zhoršení finančních nesnází IPB a k jejímu následnému pádu, a tím poškodilo benefiční užívání a práva z majetkové úpčasti společnosti Sluka v IPB."

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Kde vzít miliardy pro Nomuru? ptá se stát po arbitráži

"Vláda neodůvodněně rozšířila na veřejnosti nepříznivé informace o IPB, a to přispělo ke zhoršení finančních potíží IPB a k jejímu následnému pádu."

"Česká vláda se nezabývala návrhy IPB, ani nabídkami předloženými ze strany společností Saluka/Nomura nepodjatě, nestranně, transparentně a konzistentně a neodůvodněně odmítla komunikovat adekvátním způsobem s IPB a se společnostmi Saluka/Nomura.

Foto: Aktuálně.cz
Stát zvýší svůj nárok v arbitráži s ČSOB o sedm miliard

"Je jasné, že pouze ČSOB se ze strany české vlády setkávala s takovou mírou odezvy, která byla nezbytným předpokladem pro úspěch při hledání strategické investice nebo převzetí podniku IPB."

"Od poloviny března 2000 - tři měsíce před tím, než v IPB musela být zavedena nucená správa - ministr financí odmítal další setkání se zástupci společností Saluka/Nomura a tím indikoval, že již nepovažuje návrhy společností Saluka/Nomura za užitečné při řešení problémů IPB."

"Pro jednání české vlády byly rovněž charakteristické nekonzistentní postoje, které IPB a společnostem Saluka/Nomura ztěžovaly nebo dokonce znemožňovaly přizpůsobit návrhy stanoviskům vlády."

Foto: Aktuálně.cz
Konec sporů s Nomurou. Stát zaplatí 3,7 miliardy

"Po získání efektivní kontroly nad IPB Nomura zahájila provádění různých reorganizačních opatření týkajících se seniorních zaměstnanců IPB, její bankovní strategie a portfoliových aktivit, vztahů se zákazníky, strategie úvěrování a vymáhání pohledávek a provozních záležitostí - vše v zájmu posílení tržního postavení IPB v českém bankovním sektoru. Tato opatření měla značný úspěch postavení IPB se výrazně vylepšilo."

 

Právě se děje

Další zprávy