Česká Toyota musí kvůli vadě svolat přes 14 tisíc aut

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 2. 2010 18:38
Toyota má nový problém, tentokrát selhávají brzdy u hybridního modelu Prius
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč.
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč. | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Tokio - Svolávací akce osmi modelů Toyoty, u nichž byla zjištěna závada plynového pedálu, se týká 14 196 vozů, které byly prodány na českém trhu. Uvedl to mluvčí českého zastoupení společnosti Toyota Tomáš Vaněk.

Navíc zřejmě již v úterý vyhlásí automobilka Toyota další svolávací akci. Tentokrát se bude týkat hybridního vozu Prius nejnovější generace. To by mohlo počet vadných vozů Toyota prodaných v České republice rozšířit.

Tvrdí to nejmenované zdroje agentury Reuters.

Závada se vyskytla na softwaru, který v priusech ovládá brzdy. V určitých blíže nespecifikovaných případech může tato chyba prodloužit brzdnou dráhu vozů.

Svolávací akce by se měla podle zdroje agentury Reuters dotknout kromě japonského také dalších trhů, tedy i amerického a evropského.

Toyota měla dosud pověst lídra na trhu hybridních automobilů, ale zdá se, že i tato pozice je ohrožena. Vedení společnosti vydalo prohlášení, ve kterém ujišťuje, že spolu s předními světovými odborníky na bezpečnost silničního provozu usilovně hledá řešení problému.

Šrám na skvělé pověsti

Prezident japonské automobilky Akio Toyoda se omluvil majitelům více než osmi milionů vozů, které se musejí vrátit k prodejcům a ujistil, že vedení společnosti dělá vše proto, aby obnovilo důvěru zákazníků ve značku.

Automobily Toyota, které se dosud pyšnily pověstí jedněch z nejspolehlivějších na světě, byly v poslední době ve Spojených státech podrobeny přísných kontrolám.

Ty Obamova administrativa nařídila v reakci na devatenáct smrtelných nehod v posledních deseti letech, jejichž příčinou byl vadný plynový pedál.

Opravy těchto vozů začnou v nejbližších dnech i u tuzemských dealerů Toyoty.

 

Právě se děje

Další zprávy