Česká tisícikoruna je světovou bankovkou roku

Tomáš Fránek
17. 10. 2008 11:44
Vyhodnotila ji tak světová asociace odborníků
Starý a nový iridiscentní pruh
Starý a nový iridiscentní pruh | Foto: ČNB

Praha - Nová tisícikorunová bankovka s inovovanými ochrannými prvky, kterou Česká národní banka vydala do oběhu letos v dubnu, je nejlepší světovou bankovkou roku 2008.

Česká národní banka získala ocenění od International Association of Currency Affairs - světové asociace odborníků zabývajících se hotovostí.

"Považuji to za potvrzení, že kvalita našich bankovek je nejen po výtvarné stránce, ale i v technické úrovni používaných ochranných prvků na té nejvyšší světové úrovni," uvedl Pavel Řežábek, vrchní ředitel a člen bankovní rady.

Nová tisícikoruna má na rozdíl od svých dvou předchůdkyň, také tištěných podle návrhu Oldřicha Kulhánka, širší ochranný proužek o více než 1,5 mm. Negativní mikrotext s nominální hodnotou byl rozšířen o logo ČNB a je větší a lépe čitelný. Novým znakem je i kovově lesklá barva ochranného proužku.

Ocenění centrální banka získala na pražském celosvětovém setkání zástupců centrálních bank, výrobců bankovek a dodavatelů materiálů pro jejich výrobu. Koná se pravidelně jednou za 18 měsíců v různých částech světa. Konference se zúčastnilo více než 500 zástupců z téměř 80 zemí světa.

Je to již třetí ocenění, kterého se českým penězům po vzniku samostatné měny dostalo.

Magazín World Coin udělil cenu News Best Trade Issue Coin za rok 1993 tehdy nové padesátikorunové minci a jako Best Gold Coin roku 1999 byla oceněna zlatá mince v nominální hodnotě 10 tisíc korun s motivem výročí založení Nového Města Pražského Karlem IV.

 

Právě se děje

Další zprávy