Česká spořitelna oznámila, že bude víc hlídat bankomaty

jem
8. 12. 2009 12:14
Počet krádeží dat z platebních karet se může před Vánoci zvýšit.
Foto: ČS

Praha - Česká spořitelna, které patří mezi tuzemskými bankami nejvíc bankomatů, zvýší kvůli blížícím se vánočním svátkům monitorink těchto automatů na peníze.

U každého z jejích 1195 bankomatů by navíc měli být klienti obezřetnější než jindy, žádá banka ve zvláštním prohlášení.

V předvánočním období se podle poznatků spořitelny každý rok zvyšuje nebezpečí krádeží souvisejících s okopírováním údajů z platební karty, tzv. skimmingem.

Skimmovací zařízení jsou čtečky karet, které jsou nasazeny na vlastní bankomat. Zloději využívají toho, že si lidé ničeho nevšimnou a místo do bankomatu vloží kartu přímo do jejich čtečky. Ta pak okopíruje záznam z magnetického proužku karty. Pomocí kamery si zloději zaznamenají k příslušné kartě PIN a mají vše potřebné, aby ukradli peníze z účtu.

Nástavce podobné originálu

Podle poznatků, které má banka k dispozici, mívají nejnovější modely kopírovacího zařízení na bankomatech České spořitelny stejnou zelenavou barvu jako bezpečnostní nástavec, který je umístěn v bankomatu na vstupu pro kartu, a mohou být na tento nástavec upevněny.

Čtečka bývá také často kamuflována v liště, která je umístěna přes šířku bankomatu přes vstup pro platební kartu a výdej potvrzenek. Krycí lišty kopírovacích prostředků jsou vesměs ve stejné barvě a jsou z velmi podobných materiálu, ze kterého je bankomat vyroben.

V těchto dnech proto Česká spořitelna nasadí více lidí na kontrolu bankomatů a také častěji bude provádět elektronický monitorink na dálku.

Podvodníci jsou vždy o krok vpředu

To, že zloději jsou často o krok před bankami, potvrdil případ z konce listopadu. Dva muži přelstili protikopírovací zařízení České spořitelny a získali data a následně i peníze jejich klientů. Terčem útoku se stal bankomat před pobočkou spořitelny v Bryksově ulici v Praze na Černém Mostě.

"Při zběžném pohledu to nebylo patrné. Kamerka byla nad klávesnici a čtečka údajů z karty byla na původním antiskimovacím nástavci, ale byla z podobného materiálu a ve stejné barvě," citovaly HN Karel Kadlčák z České spořitelny.

Během krátké doby pak zmizely peníze z účtu deseti klientům České spořitelny, kteří si v bankomatu vybírali hotovost.

 

Právě se děje

Další zprávy