Česká spořitelna kupuje kus historie: slavný Melantrich

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 11. 2010 14:00
Budovu, která byla nehybným aktérem Listopadu 1989 koupil nemovitostní fond za 40 milionů eur

Foto: ČTK
A Melantrich dnes
A Melantrich dnes | Foto: Aktuálně.cz
Melantrich během listopadové revoluce... ... a dnes. Už patří Erste a jejímu fondu

Praha - Téměř na den přesně před 21 lety se k balkonu téhle budovy upíraly oči desetitisíců demonstrantů. Slavná budova Melantrich, ze které promlouval tehdy ještě disident Václav Havel, změnila pár dní před výročím listopadové revoluce svého majitele. Koupil ji nemovitostní fond České spořitelny.

V žilách manažerů Erste Bank, majitele České spořitelny i jejího realitního fondu, však nekoluje nostalgická krev. Jde totiž o čistý byznys. Prodej Melantrichu za necelou miliardu korun je třetím největším realitním obchodem roku v tuzemsku.

Největší letošní investice

  • City Tower, Praha 4, cena 130 mil. eur
  • City Empiria, Praha 4, cena 70 mil. eur
  • budova Melantrich, Praha 1, cena 40 mil. eur
  • budova Cetelem, Praha 5, cena 16 mil. eur
  • budova Vyšehrad Victoria, Praha 4, cena 14 mil. eur
  • budova Louvre (Lukoil), Praha 5, cena 10 mil. eur
  • budova A-Keramika, Praha 5, cena 10 mil. eur

"Jsme velmi rádi, že se nám podařilo akvizici uzavřít a že jde o tak atraktivní budovu. Nový přírůstek ve fondu by měl pozitivně ovlivnit budoucí příjmy z pronájmu a ještě vylepšit výkonnost fondu," uvedl Tomáš Trčka, generální ředitel investiční společnosti REICO, která fond obhospodařuje.

Slavný dům postavený v roce 1913 fond odkoupil fond od společnosti La Salle za 40 milionů eur. V budově je 10 tisíc čtverečních metrů komerční plochy, která je z 97 procent obsazena. Největším nájemcem je řetězec Marks&Spencer, který využívá 3,5 tisíce čtverečních metrů plochy. Krom toho je v době i 60 bytů k pronájmu.

Fond České spořitelny je největším otevřeným podílovým fondem  nemovitostí v Česku a nakupuje obvykle dokončené nemovitosti s minimální hodnotou 10 milionů eur. Momentálně vlastní sedm budov - tři z nich jsou v Praze, další v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Bratislavě. Nákupem Melantrichu se hodnota vlastního kapitálu fondu zvýšila na 1,76 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy