Česká Praga v ohrožení. Spletou si nás, zaútočila Prada

Tomáš Fránek
29. 10. 2012 5:00
Světoznámé módní impérium neúspěšně protestovalo proti české značce Praga
Ilustrační foto (Prada).
Ilustrační foto (Prada). | Foto: Prada

Praha - Světoznámé módní impérium Prada neuspělo v Česku s protesty proti značce Praga, kterou mají lidé v tuzemsku spojenu především s "nezničitelnými" automobily.

Česká Praga je sice historicky spojena především s automobily, stejnojmenná firma ale nedávno požádala také o ochranu této značky pro pracovní oděvy a rukavice.

A to se nelíbilo módnímu domu Prada, který má hlavní sídlo v italském Miláně a obchody po celém světě. Jeho značka patří mezi sto nejcennějších značek na světě.

Těží z našeho věhlasu

Podle zástupců společnosti Prada si lidé mohou obě značky plést, a Praga tak bude těžit z věhlasu italské společnosti.

"Označení se liší toliko v první hlásce druhé slabiky (a nikoli v celé slabice), a proto je jejich podobnost vysoká," uvedli zástupci Prady ve stížnosti zaslané českému Úřadu průmyslového vlastnictví.

Ten ale stížnost odmítl a rozhodl, že Praga má nárok na samostatnou existenci a ochranu i pro pracovní oděvy a kombinézy. Úřad potvrdil, že Prada v Česku pro svoje značky získala ochranu v roce 1997 a nedá se zpochybnit, že lidé Pradu znají.

"Významnější část veřejnosti tento výraz vnímá jako synonymum luxusní značkové módy, k čemuž mohl přispět román Ďábel nosí Pradu, a zejména jeho úspěšné filmové zpracování," uvedl v rozhodnutí šéf Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl.

Lidé v Česku podle úřadu ale také už 80 let znají značku Praga, především si ji spojí s nákladními auty. Obě značky by si tedy neměli plést.

Retrogalerie: Praga V3S a další nákladní vozy z dob socialismu

Téměř stoletá tradice

"Značná část veřejnosti si označení Praga vyloží jako další z řady již přes 80 let existujících označení pro výrobky spojené s automobilovým průmyslem. Přitom je běžné, že mezi takové výrobky nejsou počítány pouze automobily a jejich součásti jako takové, ale běžně též různé doplňky včetně například speciálních oděvů," rozhodl úřad.

"Ačkoliv byla shledána shoda nebo podobnost výrobků, nebyla shledána pravděpodobnost jejich záměny," uvedl šéf úřadu v rozhodnutí.

Praga je bývalý český výrobce automobilů, motocyklů, autobusů, trolejbusů, letounů, tanků a převodovek. Výroba osobních aut skončila v roce 1947. V červnu roku 2006 koupila značku z konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti Praga Čáslav britská firma International Truck Alliance s úmyslem od roku 2007 vyrábět nákladní vozy se jménem Praga v polském Lublině.

Italskou firmu Prada založil v roce 1913 Mario Prada jako prodejce kabelek, zavazadel a stříbrného nádobí pro evropskou elitu. Dnes je globálním módním impériem. Po celém světě prodává oděvy a módní doplňky pod značkou Prada a trendové modely pod značkou Miu Miu.

 

Právě se děje

Další zprávy