Česká pošta se chystá na odečty elektroměrů a plynoměrů

ČTK ČTK
10. 1. 2013 10:40
Dvě stovky pošt se letos mají změnit na franšízy

Praha - Česká pošta by již v letošním roce mohla pro energetické firmy zajišťovat odečty elektroměrů nebo plynoměrů. Doručovatelé službu úspěšně otestovali v pilotním provozu v loňském roce. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel Petr Zatloukal.

"Snažíme se maximálně využít potenciálu našich doručovatelů. Loni jsme převzali po konkurenci distribuci všech deníků a většiny časopisů a plánujeme další služby," uvedl Zatloukal.

V minulém roce pošta v rámci pilotního projektu také otestovala prodej zboží na pobočkách mimo přepážky, letos chce takzvané postshopy s poštovním a trafikantským zbožím otevřít na zhruba 70 až 80 poštách.

Na vybraných poštách rovněž postupně přibudou samoobslužné kiosky, kde bude možné poslat peníze nebo podat balík, a rozšíří se rovněž počet samostatných přepážek, kde bude pošta nabízet finanční služby aliančních partnerů. Cílem je především zlepšit obsluhu a snížit zátěž na přepážkách univerzálních.

Dvě stovky pošt se změní na franšízy

Pokračovat bude přeměna některých ztrátových pošt na jinou formu nabídky služeb, především prostřednictvím franšíz pod názvem Pošta Partner. "Pro letošní rok jsme vytipovali přes 200 pošt a informovali o tom Svaz měst a obcí. Dotčeným obcím jsme poslali dopis, že s nimi budeme v průběhu roku o možné změně jednat," dodal.

Od letošního ledna platí nová vyhláška, která poště umožňuje výrazně redukovat svou pobočkovou síť až o zhruba 1200 poboček. "Pošta s plošným rušením nepočítá. Spíše bude přesouvat pobočky do míst s vyšší poptávkou, například do obchodních center, kde má letos vzniknout zhruba deset dalších nových pošt," uvedl Zatloukal.

Další auta na zemní plyn

Výrazná obnova čeká letos vozový park společnosti. Celkově letos převezme 1200 nových vozidel, z toho zhruba 50 velkých nákladních aut. "Významná část bude opět na zemní plyn, který se nám jako alternativní palivo osvědčil již v minulém roce," dodal Zatloukal.

Rozsáhlou obměnou vozidel by se mělo průměrné stáří vozového parku pošty, který čítá 5000 vozů, snížit do roku 2014 na pět až šest let, což je polovina toho, co před třemi lety.

 

Právě se děje

Další zprávy