Česká pojišťovna loni zvýšila zisk téměř o desetinu

ČTK ČTK
21. 3. 2013 12:03
Výsledek se podařilo zlepšit, ačkoliv se pojistného vybralo méně
Foto: ČP

Praha - České pojišťovně (ČP) v roce 2012 meziročně stoupl čistý zisk o devět procent na 3,9 miliardy korun. Na pojistném největší pojišťovna na českém trhu vybrala přes 32 miliard Kč, tedy o čtyři procenta méně než předloni.

O výsledcích informovala ČP na čtvrteční tiskové konferenci.

V loňském roce ČP snížila administrativní náklady o sedm procent. "Uspořili jsme tedy 555 milionů korun, z nichž jsme zpět do ČP reinvestovali přibližně 180 milionů korun," uvádí generální ředitel ČP Pavel Řehák.

Předepsané pojistné neživotního pojištění ČP činilo loni 19,5 miliardy korun, v životním pojištění pak 12,5 miliardy. To bylo v roce 2012 meziročně nižší o 5,6 procenta, neživotní pojištění kleslo o tři procenta. Tempo poklesu se ale meziročně zpomalilo.

"Udržujeme si stabilní profitabilitu i ve velmi složitém prostředí. V posledních letech jsme realizovali rozsáhlé strukturální úspory v provozních nákladech, a můžeme tak zásadně investovat do budoucnosti," komentuje Řehák.

Již před rokem a půl pojišťovna oznámila, že chce stabilizovat a postupně i zvýšit svůj podíl na trhu. K tomu jí mají pomoci nové produkty, zrychlení služeb a reorganizace obchodní sítě. Do tohoto konceptu se rozhodla investovat přes miliardu korun.

ČP je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Holding spravuje aktiva za 15 miliard eur (zhruba 380 miliard Kč) a poskytuje v regionu služby více než 13 milionům klientů.

Je společným podnikem Assicurazioni Generali s podílem 51 procent a PPF Group, která vlastní 49 procent. Počátkem roku se Generali dohodla s PPF na odkupu jejího podílu.


 

Právě se děje

Další zprávy