Česká měna oslabuje, euro pod 25 korun teď nekoupíte

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
21. 9. 2011 16:55
Ještě před měsícem bylo euro o korunu levnější

Praha - Česká koruna pokračuje v oslabování a je vůči euru na nejnižší úrovni od letošního ledna. Během středy se dostala i nad hranici 25 korun za euro.

"Za dnešním oslabováním koruny nelze vidět žádnou konkrétní událost z domácí ekonomiky. Ústup zažívají i ostatní měny v regionu - oslabuje zlotý i forint," říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Vlk připomíná, že česká koruna ještě před měsícem díky slabosti eura bojovala o hladinu 24 korun za euro. Sílu koruna stále více postrádá i vůči americkému dolaru - během středy se kurz vyhoupl až na 18,30 koruny za dolar.

Výrazné oslabování koruny přichází den před jednáním České národní banky o možném zvýšení úrokových sazeb. Jejich změnu však většina analytiků považuje za nereálnou.

"Na trhu se mohou projevovat očekávání, že ČNB zítra zmírní svou rétoriku a může naznačit i možnost snížení sazeb v budoucnu," říká Vlk, přičemž také on považuje změnu sazeb na čtvrtečním jednání za nepravděpodobnou.

"Na trzích ve světě opět vidíme změnu k horšímu, evropské akcie míří dolů, což je negativní i pro měny v regionu," dodává analytik Patria Finance.

Kvůli recesi oslabí ještě víc

"V dalších týdnech se koruna dostane ještě výš nad 25 korun za euro. Začal se tak plnit scénář pro případ příchodu recese," očekává Martin Prokop ze společnosti Next Finance.

"Finanční trhy už začínají naplno počítat s recesí v Evropě. Pokud alespoň v západní Evropě - nemluvě o ČR  recese přijde, je nutné se připravit na veletoč. Nejprve by koruna k euru dál oslabovala až nad 25,50 CZK/EUR. Pak by svůj trend otočila opět do posilování, takže by se za rok nacházela zpět na hodnotách pod 25,00 CZK/EUR," dodává Prokop.

 

Právě se děje

Další zprávy