Česká firma chtěla využít NHL. Slavná liga zasáhla

Tomáš Fránek
8. 4. 2013 20:40
Úřad rozhodl, že snaha využít značku NHL je nepoctivá a poškozuje hokejovou ligu
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Brno - Zástupci nejslavnější hokejové soutěže na světě, severoamerické NHL, dosáhli toho, že z registru chráněných názvů v Česku zmizí stejnojmenná značka, kterou čeští podnikatelé využívali pro svůj byznys.

Zástupci NHL prosadili u Úřadu pro ochranu průmyslového vlastnictví ukončení ochrany značky NHL PRO.cz. Tu chtěla jenom pro sebe chránit pražská společnost Sport Journal, která mimo jiné provozuje internetové stránky zaměřené na informace o NHL.

Doklady z internetu původně nestačily

K ochraně svých značek si severoamerická hokejová liga a všech třicet týmů společně vytvořily speciální firmu NHL Enterprises, která sídlí ve švýcarském Curychu. Právě značka NHL patří ve sportu k nejcennějším, liga jenom v loňské sezóně vydělala 3,3 miliardy dolarů.

A právě tato společnost protestovala, když český Úřad průmyslového vlastnictví souhlasil s částečnou ochranou značky NHL PRO.cz pro pražskou firmu Sport Journal. Podle prvostupňového rozhodnutí úřadu totiž zástupci ligy nedokázali prokázat, že v Česku si lidé spojí samotnou ligu s vlastníkem několika značek užívající slovo NHL. Doklady z internetu potvrzující světoznámost hokejové ligy navíc podle úřadu nestačí.

„NHL Enterprises neprokázal dobré jméno ochranných známek v České republice," konstatoval původně úřad s tím, že tak nemohl rozhodnout o tom, jestli je využití slova NHL pro pražskou firmu nepoctivým krokem.

Zástupci NHL se ale proti tomuto verdiktu odvolali. Podle nich totiž úřad nevzal v potaz, že jde o zneužití názvu označení nejslavnější profesionální ligy ledního hokeje na světě.

A znovu předložili doklady z internetu, potvrzující například velký zájem fanoušků v Česku a Švédsku, kde týmy NHL zahajovaly sezónu. „Internet je hlavním informačním médiem současnosti, přístupným nejširší veřejnosti, a zejména při průkazu dobrého jména je naopak důkazem nejpřesvědčivějším," uvedli zástupci NHL.

Využití názvu ligy pro podnikání české společnosti je podle zástupců NHL parazitováním na slavném jméně. „Užitím ochranné známky, obsahující slovní prvek NHL, pak přihlašovatel (Sport Journal) vzbuzuje ve čtenářích mylný dojem, že se jedná o oficiální či autorizované webové stránky NHL, což neodpovídá skutečnosti," uvedli zástupci ligy ve své obhajobě.

Jak ušetřit a být známý

Zástupci pražské firmy tvrdili, že společnost NHL Enterprises nijak nedoložila, že skutečně zastupuje severoamerickou ligu a hokejové kluby a má licence k využití značek. Navíc zkratku NHL je v Česku možné vztáhnout také na druhou nejvyšší hokejovou soutěž v Česku. Ta se podle firmy dlouhodobě jmenuje Národní hokejová liga.

Vedení Úřadu průmyslového vlastnictví ale nakonec rozhodlo, že česká firma ochranu této značky získat nemůže.

Podle šéfa úřadu Josefa Kratochvíla si jsou značky ligy a název, který chtěla chránit pražská firma, jednoznačně podobné a existuje možnost nepoctivého využívání slavného jména hokejové soutěže. Lidé by si totiž mohli myslet, že aktivity pražské firmy jsou oficiálními kroky klubů NHL.

„V rámci obchodního styku (například při získávání zákazníků) by přihlašovatel v důsledku známosti a dobrého jména u spotřebitelské veřejnosti v Evropské unii a výrazné podobnosti mohl minimalizovat své obchodní náklady či výrazněji upoutat pozornost spotřebitelů," rozhodl šéf úřadu a ochranu značky NHL PRO.cz zamítl.

O zapsání názvu obsahujícího slovo NHL usilují v Česku i další firmy. O ochranu značky NHL Fanda se tak třeba snaží další pražská firma Fanda sport nabízející sportovní oblečení. O zápisu nebo zamítnutí ochrany zatím úřad nerozhodl.

Už dříve dosáhla podobného úspěchu například americká skupina Metallica - po deseti letech zmizela v Česku z registru chráněných názvů stejnojmenná značka, kterou čeští podnikatelé využívali pro svoje výrobky. V minulosti se objevily také snahy českých podnikatelů o ochranu značek jako je Toyota nebo Tesco.


 

Právě se děje

Další zprávy