Česká ekonomika zpomalila. Lidé šetří a vývoz nestačí

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 6. 2012 9:43
Na zpomalení měla vliv malá útrata domácností, ale také omezení investic
Chudoba. Ilustrační foto
Chudoba. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Česká ekonomika za leden až březen zpomalila. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku hrubý domácí produkt klesl o 0,7 procenta. Domácnosti a firmy totiž utrácely méně. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Hlavním motorem českého trhu byl vývoz do zahraničí, kromě toho přispěla i vládní spotřeba, tvrdí Pavel Mertlík z Raiffeisenbank. Soukromá spotřeba a investice firem podle něj naopak klesaly.

Domácnosti omezily výdaje o 2,9 procenta, především nákup předmětů dlouhodobé spotřeby. Stejně tak lidé utráceli méně za dopravu, rekreaci a kulturu.

Podle ČSÚ tak pokračuje vývoj z konce loňského roku. "Pozitivní příspěvek ze zahraničního obchodu ale již nebyl schopen jako dříve pokrýt negativní vlivy výdajů na konečnou spotřebu a tvorbu kapitálu," uvádí statistici.

Vedle domácností byly méně aktivní také firmy. "Zásluhu na tom má jistě i stát," říká Markéta Šichtařová z Next Finance. Vláda podle ní vytváří velice nejasné podmínky pro podnikání. "K tomu stačí neustálé handrkování ohledně nastavení sazeb DPH. To výraznou měrou ztěžuje plánování," komentuje ekonomka.

"K tomu se přidaly i omezené výdaje vlády. Současný cíl je udržet rozpočet co nejvíce vyrovnaný, a tak vláda šetří, kde může," doplňuje analytik Home Credit Michal Kozub. Tato položka zaznamenala pokles o 0,2 procenta.

Hůře je jen v Maďarsku

Jiří Moser ze skupiny PwC označuje vývoj v prvním čtvrtletí za relativně dobrý. Připomíná, že na počátku roku se dařilo i našemu největšímu obchodnímu partneru - Německu, kde meziroční tempo růstu dokonce zrychlilo.

"Dubnová čísla z německého průmyslu však ukazují, že největší evropská ekonomika není zcela imunní vůči globálním vlivům," vysvětluje Moser, proč bude letošní rok náročný.

Pro celý rok 2012 očekává "kladnou nulu", to znamená, to znamená, že poroste pouze o desetiny procenta. Mertlík si naopak myslí, že nastane pokles o 0,2 procenta. V případě, že by došlo k neřízenému odchodu Řecka z eurozóny, by ale podle něj bylo po celé Evropě ještě hůř.

Spíše skeptický je také Kozub, který varuje před prohlubováním recese a možným návratem krize. "Dosáhnout tak letos kladnou nulu bude nadlidský výkon," myslí si analytik. Podobný názor zastává také Šichtařová, podle které nemáme důvod skákat radostí.

"Stále patříme k nejrychleji klesajícím ekonomikám v Evropě," zdůrazňuje ekonomka s tím, že v regionu střední Evropy jsme nejslabší. Německá ekonomika rostla o 1,2 procenta, slovenská o 3,2 procenta, rakouská o 0,7 procenta a polská o 3,8 procenta. Hůře než nám se dařilo jen Maďarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy