Česká ekonomika sklouzne do recese, soudí E&Y

ČTK ČTK
19. 3. 2012 13:06
Hospodářský růst se má obnovit v příštím roce
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tuzemská ekonomika by v letošním roce měla ještě klesnout o 0,3 procenta, v roce 2013 by měl již hrubý domácí produkt ČR růst o 1,5 procenta a v dalších dvou letech o více než tři procenta. Vyplývá to ze čtvrtletní ekonomické prognózy poradenské společnosti Ernst &Young.

Také v celé eurozóně by se podle předpovědi měl již v roce 2013 obnovit mírný hospodářský růst.

Jedním z důležitých předpokladů prognózy E&Y je pokračující pozitivní role Evropské centrální banky (ECB) a její ochota k dalšímu snižování úrokových sazeb a k nákupům státních dluhopisů některých slabších členů eurozóny.

Odhady E&Y se liší od těch ministerstva financí. To v lednu předpovědělo pro letošek růst české ekonomiky o 0,2 procenta, Česká národní banka počítá letos se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta.

Letos bude prý v eurozóně nutné refinancovat velké objemy veřejných dluhů i dluhů soukromého sektoru, podniky se budou nadále potýkat s obtížnou dostupností úvěrů, rozpočtové škrty budou dusit ekonomický růst a poroste nezaměstnanost. Eurozónu jako celek proto čeká v letošním roce pokles HDP o 0,5 procenta. V následujícím roce by měla ekonomika eurozóny růst jednoprocentním tempem, další rok o 1,7 procenta.

Domácí poptávka výrazně klesne

V letech 2015 - 2016 by se měl růst zvýšit až na dvě procenta.

"Ekonomické oživení po recesi bude patrně nejpomalejší, jaké Evropa zažila za posledních 40 let. Ale opatření přijatá v uplynulých několika měsících, především levné dlouhodobé půjčky, které ECB poskytla bankám, dávají reálnou naději, že už brzy uvidíme světlo na konci tunelu. Nicméně ještě bude nějakou dobu trvat, než přijde skutečné oživení," uvedla konzultantka Ernst &Young podílející se na přípravě čtvrtletních prognóz Marie Dironová.

Vzhledem k tomu, že Německo očekává v letošním roce podstatně slabší hospodářský růst a EU se potýká s mírnou recesí, zůstává i výhled pro Česko poměrně nepříznivý. Další pokles HDP je podle předpovědi s největší pravděpodobností nevyhnutelný, protože nelze předpokládat, že by se v následujících několika měsících zlepšily vnější ekonomické podmínky, a protože rozpočtové škrty ještě více omezí domácí poptávku.

Prudký nárůst míry inflace, která vzrostla v souvislosti se zvýšením dolní sazby DPH, bude mít podle Ernst &Young negativní dopad na reálné příjmy obyvatelstva. V důsledku toho v letošním roce očekává E&Y pokles soukromé spotřeby o 0,8 procenta, což je dvakrát více než v roce 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy