Česká ekonomika poroste ještě méně, než se čekalo

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
31. 10. 2012 14:40
Ministerstvo financí vydalo novou ekonomickou predikci, která potvrdila stagnaci

Praha - Ministerstvo financí i nadále počítá s tím, že po mírném propadu české ekonomiky v letošním roce přijde v roce 2013 mírné oživení. Nová predikce ovšem v obou případech zhoršila výhled.

Zatímco pro letošní rok se propad hrubého domácího produktu v ministerské analýze prohloubil z předchozího mínus půl procenta na mínus celé procento, předpokládaný růst pro příští rok se smrskl z celého procenta na 0,7 procenta.

„Ekonomika by měla být tažena výraznými přebytky zahraničního obchodu, záporně by pak k růstu měla přispívat konečná spotřeba a v roce 2012 též tvorba hrubého kapitálu,“ hledá důvody pro jemné pohyby v predikci mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

I když je pohyb dolů u klíčového ekonomického ukazatele vždy nepříjemný, změny o desetiny procentního bodu vlastně jen potvrdily, že ekonomika (globální a tudíž i domácí) nadále stagnuje a nikdo netuší, jak dlouho stagnovat ještě bude.

U inflace ministerstvo financí svůj odhad upravilo jen o jednu desetinu procentního bodu - pro rok 2012 směrem nahoru na 3,3 %, pro rok 2013 směrem dolů na 2,1 %. Jde o průměrnou výši inflace v průběhu roku a pro rok 2013 ministerstvo v predikci stále počítá s růstem obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Takové zvýšení by podle ministerských výpočtů inflaci mělo vyhnat výše o 0,7 procentního bodu.

Trh práce by měl být podle ministerstva financí se zpožděním negativně ovlivněn nepříznivou ekonomickou situací. „Míra nezaměstnanosti (dle metodiky VŠPS odlišné od metodiky užívané úřadem práce) by měla vykazovat tendenci k mírnému růstu – oproti loňským 6,7 % by letos měla dosáhnout 6,9 %, v roce 2013 pak 7,3 %. Růst objemu mezd a platů by se v tomto a příštím roce mohl pohybovat okolo 2 %,“ říká Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy