Česká ekonomika po letošním pádu příští rok už poroste

Ekonomika Ekonomika
24. 6. 2009 11:36
Postupný růst prý potáhne spotřeba domácností a exportní poptávka
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Hrubý domácí produkt Česka se letos zřejmě sníží o 4,2 procenta, v příštím roce by ale měl opět vzrůst, a to o 1,4 procenta. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) to ve středu předpověděla ve své aktualizované zprávě.

Důvodem tohoto vývoje je česká závislost na proexportní průmyslové výrobě. Propad objemu investic a recese na většině vývozních trhů přispívá k ostrému zhoršení ekonomické situace.

V roce 2010 se situace bude zlepšovat jen pozvolna a postupný růst potáhne spotřeba domácností a exportní poptávka. Ovšem výhledy hospodářského růstu závisí na důvěře domácností a výkonu cílových trhů, tedy především Německa.

Vývozcům mírně pomohla slábnoucí koruna, šrotovné v okolních zemích a proexportní opatření vlády. Příznivé dopady těchto okolností budou nejcitelnější v druhém a třetím čtvrtletí, pak ale jejich vliv odezní.

Aktuální dubnová prognóza ministerstva financí počítá letos s poklesem ekonomiky o 2,3 procenta a v roce 2010 s růstem o 0,8 procenta. Česká národní banka odhaduje letošní pokles HDP na 2,4 procenta, příští rok pak očekává růst o 1,4 procenta.

OECD podle internetového portálu BBC zastává názor, že krize ve světě se blíží ke svému dnu. Vyspělé ekonomiky by se příští rok mohly vrátit k růstu tempem 0,7 procenta. Původní odhad byla přitom jen desetina procenta.

"Vypadá to, že nejhorší scénář byl zažehnán," uvádí se ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy