Česká ekonomika nezklamala, rostla o 2,5 procenta

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 5. 2011 9:27
Ještě ve druhém čtvrtletí bude podle expertů česká ekonomika růst rychleji, pak zpomalí
Hlavním tahounem růstu byl zpracovatelský průmysl, naopak stavebnictví se příliš nedařilo.
Hlavním tahounem růstu byl zpracovatelský průmysl, naopak stavebnictví se příliš nedařilo. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tempo, jakým rostla za první tři měsíce česká ekonomika, naplnilo očekávání analytiků. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu se hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně o 2,5 procenta, za čtvrtletí pak rostl o 0,6 procenta.

Velký podíl na růstu ekonomiky měl podle statistiků zpracovatelský průmysl, který rostl o více než deset procent za rok. Naopak stavebnictví a zemědělství ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku svůj výkon snížily.

"Dobrou zprávou je, že česká ekonomika pokračuje v expanzi a v prvním čtvrtletí 2011 oproti předchozímu dokonce zrychlila (mezikvartální růst v posledním čtvrtletí roku činil jen 0,3 procenta). Podle předběžných údajů táhl ekonomiku vzhůru především zpracovatelský průmysl, ovšem statistika hovoří i o pozitivním vývoji fixních investic, což lze hodnotit jako pozitivní překvapení," zhodnotil údaje analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Rychlé tempo je prý jen dočasné

Zároveň upozornil, že ekonomika tempo nasazené v prvním čtvrtletí pravděpodobně neudrží. Pro celý letošní rok analytik očekává růst HDP o 1,5 procenta, pro příští rok pak 2,3 procenta.

Analytik skupiny Citfin Tomáš Volf ale upozorňuje, že ve druhém čtvrtletí by růst české ekonomiky měl ovlivnit rekordní vývoj té německé. Ta se zvýšila nejvíce od sjednocení země.

"Uvážíme-li zpoždění české ekonomiky za německou, které je přibližně jedno čtvrtletí až půl roku, dá se čekat, že druhý kvartál dopadne v ČR lépe než začátek roku," konstatoval Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy