Česká ekonomika letos skončí s rekordním přebytkem

Ekonomika Ekonomika
5. 9. 2013 9:31
Červencová obchodní bilance skončila přebytkem ve výši 28,2 miliardy korun.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Červencová obchodní bilance skončila přebytkem ve výši 28,2 miliardy korun, což je meziročně o 4,9 miliardy více.

Vývoz v meziročním srovnání podle předběžných údajů Českého statistického úřadu vzrostl o 3,2 % (+7,8 miliardy) a dovoz o 1,3 % (+2,8 miliardy). Meziměsíčně vývoz vzrostl o 0,5 %, zatímco dovoz klesl o 2,0 %.

„My jsme čekali 30 miliard korun, medián trhu 28,5 miliard, takže očekávání byla naplněna,“ říká k výsledku Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

„Úroveň kurzu české koruny ekonomice pomáhá a obchodní bilance tak letos dosáhne rekordního přebytku kolem 325 mld Kč. S tím jak oživuje zahraniční i česká ekonomika by mělo docházet k nárůstu temp exportu i importu. Z hlediska devizového trhu je dnes zveřejněný výsledek neutrální,“ přidává Brožka i hodnocení.

"Dařilo se vývozu strojů a dopravních prostředků, který vzrostl meziročně o 1,7 %. Jejich dovoz meziročně stagnoval. Lepšící se kupní síla našich obchodních partnerů v EU28 je potvrzena meziročně tím, že se česká bilance s těmito státy zvýšila o 2,1 mld. korun. Probouzí se také státy mimo EU, když schodek s nimi se v červenci snížil o 2,4 mld. korun," přidává svůj pohled Tomáš Volf, analytik ze skupiny Citfin.

"V dalších měsících počítáme s mírným zlepšováním situace, vzhledem k lepším číslům především v Německu," dodává Volf.

Vývoz společností sídlících v České republice stoupl meziročně o 2,8 % (5,2 mld. Kč) a vývoz subjektů se sídlem mimo Českou republiku byl vyšší o 4,4 % (2,6 mld. Kč). Dovoz společností se sídlem v České republice vzrostl o 0,4 % (0,7 mld. Kč) a dovoz firem se sídlem mimo Českou republiku byl vyšší o 6,2 % (2,1 mld. Kč). Červenec 2013 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více.

V přepočtu na eura byl vývoz meziročně vyšší o 1,1 %, zatímco dovoz klesl o 0,7 %. Při vyjádření v dolarech vývoz stoupl o 7,8 % a dovoz o 5,8 %.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila aktivem 53,4 mld. Kč, které bylo meziročně o 2,1 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 2,4 mld. Kč na 24,8 mld. Kč. Deficit se snížil v obchodě s Ázerbájdžánem o 2,6 mld. Kč, a přebytek vzrostl v obchodě se Španělskem o 1,4 mld. Kč, Spojeným královstvím o 1,1 mld. Kč a Tureckem o 1 mld. Kč. Schodek se naopak prohloubil v obchodě s Polskem o 1,6 mld. Kč, Ruskem o 0,8 mld. Kč a Čínou o 0,5 mld. Kč. Kladné saldo kleslo v obchodě s Německem o 0,5 mld. Kč Slovenskem o 0,4 mld. Kč.

V lednu až červenci klesl vývoz o 1,1 % a dovoz o 3,1 %. Přebytek obchodní bilance dosáhl 218,2 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 30,7 mld. Kč. Ke zlepšení bilance vlivem přírůstku kladného salda došlo u průmyslového spotřebního zboží (o 12,4 mld. Kč), strojů a dopravních prostředků (o 10,9 mld. Kč) a polotovarů a materiálů (o 8,2 mld. Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy