Česká ekonomika chytla dech, ministerstvo čeká vyšší růst

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 7. 2014 14:10
Zatímco v dubnu předpovídalo ministerstvo financí růst HDP o 1,7 procenta, nyní počítá se zlepšením o 2,7 procenta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská ekonomika v letošním roce poroste rychleji, než se čekalo. Vyplývá to z nové predikce ministerstva financí, která vyšla v pondělí.

Hrubý domácí produkt (HDP) se má letos zvýšit o 2,7 procenta, což je o celý procentní bod více, než činil dubnový odhad. "Tato výrazná změna je téměř výlučně dána lepším než očekávaným vývojem v prvním čtvrtletí," uvádí ministerstvo. V prvních třech měsících tohoto roku vykázal reálný HDP růst o 0,8 procenta.

Za příznivým vývojem v prvním čtvrtletí stojí podle ministerstva hlavně jednorázové či dočasné vlivy – například mimořádně teplá zima, lepší čerpání evropských peněz nebo silnější export v důsledku oslabení koruny.

Mírná inflace bude pokračovat

Navzdory listopadové intervenci České národní banky, v rámci které se musí eura obchodovat minimálně za 27 korun, by se měl letošek vyznačovat jen velmi mírným zdražováním.

Průměrná míra inflace by tak letos mohla dosáhnout jen 0,6 procenta. To je méně, než předpokládá například Česká bankovní asociace, která zatím počítá s růstem cen o 0,8 procenta.

"V roce 2015 by se sice růst spotřebitelských cen měl zrychlit, předpokládáme však, že se inflace stále bude pohybovat pod (dvouprocentním) inflačním cílem ČNB," dodává ministerstvo.

Pozvolný růst české ekonomiky by měl pokračovat i v roce 2015, HDP se má zvýšit o 2,5 procenta. "Růst by měl být zhruba ze tří čtvrtin dán domácí poptávkou, z jedné čtvrtiny pak saldem zahraničního obchodu," stojí v aktuální prognóze.

 

Právě se děje

Další zprávy