Češi volají nejdráž ve střední Evropě, dají až 13x víc

Tomáš Fránek
3. 10. 2011 5:00
Poslanecký průzkum potvrdil, že Češi utratí za volání nejvíc
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Kateřina Severová

Brno - Je tu další jasný důkaz, že Češi a Moravané utratí za volání z mobilních telefonů "nekřesťansky" vysoké částky.

Z porovnání, které si nechal zpracovat předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl poslanec Jan Husák (TOP 09), totiž vyplývá, že Češi platí za volání jednoznačně nejvíc ze zemí střední Evropy. Lidé v Česku tak zaplatí šestkrát více než volající v Rakousku a dvakrát více než v Polsku. A nižší ceny nabízejí lidem i operátoři na Slovensku.

Do průzkumu byli zahrnuti všichni mobilní operátoři v České republice, Polsku, Rakousku a na Slovensku.

"Abychom simulovali skutečné podmínky, vybrali jsme také čtyři kategorie uživatelů. Studenta a matku na mateřské dovolené, kteří mají omezené finance a většinou méně volají, ale více píší zprávy. A také podnikatele a ředitele firmy, kteří nemají finanční limity, více využívají volání a datové služby a výrazně méně posílají SMS zprávy," uvedl Jan Husák.

Nejlevnější je 13x dražší

V porovnání cen, které jsou průměrem cen tří nejlevnějších tarifů od všech mobilních operátorů v každé zemi, tak třeba student v Česku utratí jako jediný za tarif s padesátiminutovým voláním a stovkou zpráv přes tři sta korun měsíčně, rakouští studenti ale zaplatí jenom 186 korun. A zatímco český ředitel firmy musí vydat za volání tři a půl tisíce korun, rakouskému stačí 764 korun, polskému pak 2170 korun.

Drahota českého volání vynikne ještě více, pokud se porovnávají nejnižší tarify v každé zemi. "Pokud by si všichni zákazníci v daných zemích vybírali svůj tarif jen podle nejnižší nabídky, byly by služby v České republice dokonce třináctkrát dražší než v Rakousku," uvedl Jan Husák.

Zatímco česká matka na mateřské dovolené musí z peněženky za 200 minut volání a 100 SMS vytáhnout 650 korun, slovenská žena na mateřské zaplatí podle nejlevnějšího tarifu 440 korun, polská 242 korun a žena v Rakousku 122 korun.

Poslanecký průzkum tak potvrzuje výpočty odborných serverů, které na drahé volání v Česku upozorňují dlouhodobě.  Například server Mobilmania.cz porovnával ceny volání v Lucembursku a Česku a zjistil, že jen provolání 50 minut do Evropské unie stojí v Česku více než celý tarif společnosti Orange v Lucembursku - rovných 1 140.

Operátoři v Česku zdůvodňují vyšší ceny investicemi do síti a dalších technologií. Ale i v tomto případě Česko zaostává za většinou zemí v Evropě.

Češi chtějí platit

Podle výroční zprávy Českého telekomunikačního úřadu je na územní přepočet pokrytí 3G signálem pořád velmi nízké, a to pod 6 procent. Také investice do sítí, které operátoři často uvádí jako důvod pro vysoké ceny, jsou ve skutečnosti nižší než v evropském hledisku.

Podle šéfa Českého telekomunikačního úřadu Pavla Dvořáka jsou vysoké ceny způsobeny tím, že jsou čeští zákazníci ochotni tyto sumy akceptovat, stejně jako například u oblečení. "Nejde o specialitu elektronických komunikací, ale o důsledek ochoty českých zákazníků takto vysoké ceny platit," dodal na serveru iDnes.cz šéf úřadu.

Zatím bez výsledku je i šetření další speciality českých operátorů, která prodražuje volání, a to účtování hovorů po minutách. Antimonopolní úřad totiž zatím za půl roku nedokázal rozhodnout o stížnosti Tomáše Kaplera.

"Uvedený způsob účtování poskytuje operátorům značný příjem navíc za služby, které si zákazník fakticky neobjednal (například při hovoru dlouhém 5 vteřin - "jsem na cestě, budu za 5 minut" - musí zákazník zaplatit všech 60 vteřin)," napsal Tomáš Kapler ve stížnosti.

Změnu cen volání mají přinést změny v zákonech.

Podle poslance Husáka by nově schválená novela zákona o elektronických komunikacích mohla přinést až padesátiprocentní snížení cen za mobilní volání a internet.

Umožní totiž formou aukce prodávat frekvence uvolněné po přechodu na digitální televizní vysílání.

"Je ale třeba, aby podmínky účasti v aukci neznemožňovaly případný vstup nového 'dravého' operátora, který by rozhýbal konkurenční prostředí v oblasti českých telekomunikací," uvedl zpravodaj novely Husák.


 

Právě se děje

Další zprávy