Češi většinou dosáhnou vrcholu do 37 let

ČTK, eko
30. 11. 2005 12:27
Praha - V Česku dosáhne 57 procent mladých lidí vrcholu kariéry do 37 let.

Ve Velké Británii je to naproti tomu jen 13 procent. Vyplývá to z internetové ankety společností Capgemini a Mather mezi 150 manažery z ČR, Maďarska, Velké Británie, Německa a Francie. Téměř tři pětiny z nich míní, že mladí lidé se v zaměstnání nyní prosazují více než v minulosti.

Vrcholu kariéry do 37 let dosahují mladí lidé podle 50 procent dotázaných manažerů z Maďarska, 37 procent dotázaných z Francie a 30 procent dotázaných z Německa. Trend nástupu mladých úspěšných osob je tedy pociťován výrazně více v postkomunistických zemích, v tradičních ekonomikách je patrný spíše v souvislosti s rozvojem moderních technologií a v menší intenzitě, řekl ředitel Capgemini Patrik Horný.

Častější prosazení mladých vnímají nejvíce oslovení zástupci Maďarska (83 procent) a Česka (71 procenta). Němečtí respondenti měli tento názor v 61 procentech, Francouzi v polovině případů. Britů se podepsalo pod tuto tezi 37 procent, ale 41 procent z nich nepocítili v této oblasti žádnou změnu. Tento fakt průzkum přisoudil malým strukturálním změnám v tamním průmyslu a pomalejšímu nástupu moderních technologií.

Celkem 59 procent oslovených zastává názor, že mladí se prosazují nejčastěji v mezinárodních organizacích a společnostech. Z řady vybočuje pouze Německo, kde se více než polovina dotázaných manažerů domnívá, že se mladí uplatňují nejlépe v místních německých organizacích a firmách.

 

Právě se děje

Další zprávy