Češi v krizi nekupují šperky. Peníze si šetří na potom

hp
10. 12. 2009 16:08
Oproti loňsku poklesla poptávka po špercích o čtvrtinu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: D.I.C.

Praha - Že Češi v době ekonomické krize málo utrácejí, letos výrazně pocítili i prodejci šperků z drahých kovů. Slabá poptávka se negativně odrazila i na produkci šperkařů.

Puncovní úřad, který uděluje ochranné značky pro šperky ze zlata a stříbra, totiž letos označil logem přibližně o čtvrtinu méně šperků než v loňském roce. Rok 2008 byl přitom pro výrobce a prodejce nejúspěšnější za poslední desetiletí.

Úřad loni označil přes 2,2 milionu stříbrných a kolem 2,1 milionu zlatých kusů šperků, a to i přesto, že už do Česka mířila hospodářská krize.

"Do konce listopadu evidujeme u (opuncovaného) zlata i stříbra pokles o zhruba 25 až 30 procent, a to jak ve váze, tak i množství," řekl ČTK předseda Puncovního úřadu Martin Novotný, podle kterého lidé odložili nákup šperků na dobu, kdy dojde k oživení ekonomiky.

Předseda Puncovního úřadu také uvedl, že negativně na prodej šperků zapůsobil i úbytek zahraničních turistů, kteří si z návštěvy Česka často odvážejí právě šperky z drahých kovů.

Zlatý šperk
Zlatý šperk | Foto: Aktuálně.cz

Ve špatné situaci ale nejsou jen čeští prodejci a výrobci šperků. Stejně se nedaří i obchodům se šperky v dalších evropských zemích. Hůře než Česká republika dopadl prodej šperků například v Maďarsku či Velké Británii.

Tuzemský trh se šperky se ale v tomto měsíci zlepšuje, dokonce došlo k meziročnímu vzrůstu opuncovaných šperků. Nejcitelněji je to vidět na prodeji zlatých šperků.

Novotný tvrdí, že se tak děje nejen díky tomu, že došlo k mírnému oživení poptávky, ale svůj podíl na tom mají i malé zásoby obchodníků. Celoroční pokles množství šperků, které úřad označil ochrannou známkou, díky prosincovému vzrůstu odhaduje na přibližných 25 procent.

Podle průzkumu italské asociace výrobců luxusního zboží Altagamma se v tomto roce sníží celosvětové tržby o 21 procent. Obchodníci by tak měli místo loňských 175 miliard eur utržit celkem jen kolem 138 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy