Češi v dubnu nakupovali méně. Tržby v obchodech klesly

Ekonomika Ekonomika
15. 6. 2009 9:07
Podle analytiků se ale objevují známky stabilizace

Praha - Maloobchodní tržby v dubnu klesly meziročně o rovná dvě procenta. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad.

V březnu přitom tržby klesaly mírněji - jen o 1,1 procenta. "Negativně data ovlivnil nižší počet pracovních dní, pozitivně se do tržeb z prodeje potravin promítly Velikonoce," uvádí hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Maloobchod nicméně podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské vykazuje známky stabilizace: "Meziměsíční indexy vykazují slušný růst: celkové tržby včetně prodeje a oprav aut se po sezónním očistění zvýšily meziměsíčně o 1,4 procenta ve stálých cenách. Prodej potravin se dokonce zvýšil o 2,2 procenta meziměsíčně (po sezónním očištění)."

Pokles tržeb zaznamenal zejména maloobchod s počítačovým a komunikačním zařízením (o 9,1 %), prodej přes internet (o 7,6 %), dále pak prodej pohonných hmot (o 5,1 %), potravin ve specializovaných prodejnách (o 4,3 %), ostatních výrobků pro domácnost (o 2,9 %) a farmaceutického a zdravotnického zboží (o 1,3 %).

Rostly naopak tržby za výrobky pro kulturu a rekreaci (o 6,9 %), za zboží ve smíšených prodejnách (o 5,4 %) a oděvy a obuv (o 3,9 %).

Největší podíl na meziročním poklesu neočištěných tržeb měl prodej pohonných hmot, maloobchod s ostatními výrobky pro domácnost a počítačovým a komunikačním zařízením, uvádí statistický úřad ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy