Češi už nakupují jako na západě: čerstvé a instantní

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 6. 2010 16:05
Nacpané mrazáky už jsou minulostí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká společnost se od sametové revoluce poměrně výrazně změnila a výjimkou nejsou ani její nákupní zvyklosti. Větší sortiment, kvalitnější zboží a více peněz v peněžence mění styl našeho nakupování.

Výjimkou nejsou ani zvyklosti týkající se nákupu potravin. Češi už nekupují jídlo "do foroty", jak byly v dobách nedostatku zvyklí, ale čím dál více se soustředí  na poznávání nových chutí. Dávají přitom přednost čerstvým potravinám, které hned spotřebují. Doby, kdy lidé kupovali maso v akci, aby jím pak zaplnili mrazák, už jsou dávno minulostí.  

"Rapidně roste zájem o potraviny, které jsou určené k okamžité spotřebě. Poptávka zákazníků o čerstvé maso, zeleninu či saláty roste doslova před očima," říká Libor Ondráček, ředitel nákupu čerstvých potravin pro prodejny Albert.

Ten kdo by si myslel, že vývoj spěje k tomu, že se v českých domácnostech začíná jíst zdravěji, je ale na omylu. Kromě čerstvosti totiž upřednostňujeme také rychlost, a tak jdou na odbyt i předpřipravené a instantní pokrmy.

Z toho, že lidé nenakupují do mrazáků vyplývá to, že chodí častěji nakupovat a kupují méně věcí. Jak potvrzují statistické údaje, na jídle lidé nešetřili ani v době nejhlubší krize, kdy se tržby maloobchodníků neustále propadaly. Oblast, kde začali na jídle šetřit naopak významně, se týká návštěv restaurací - pod vlivem recese v nich Češi jedí méně často.

 

Právě se děje

Další zprávy