Češi už na Egyptu tratí 150 milionů, ztráty porostou

Veronika Skálová Tomáš Fránek, Veronika Skálová
4. 2. 2011 10:30
Největší ztráty mají aerolinky, jenom o něco méně tratí cestovní kanceláře
Zranění Egypťané z tábora odpůrců prezidenta na náměstí Tahrír.
Zranění Egypťané z tábora odpůrců prezidenta na náměstí Tahrír. | Foto: Reuters

Brno - Ztráty českých leteckých společností a cestovních kanceláří, které způsobuje situace Egyptě, rychle rostou.

Aerolinky už potvrdily ztrátu kolem 100 milionů korun, cestovní kanceláře zatím prodělaly 50 milionů korun. "Ztráty však budou narůstat i v následujících měsících, i kdyby se situace uklidnila. Získat důvěru turistů bude trvat delší dobu," uvedl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Egypt navštíví ročně 170 tisic českých turistů a je sedmou nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací.

Letadla letí do Egypta

Do konce tohoto týdne poletí pro české turisty do egyptských letovisek šest charterových letadel, z toho pět zajistí letecká společnost Travel service a jedno ČSA, většina letů směřuje do Hurghady.

Pro leteckou společnost Travel service, s níž spolupracuje například největší česká CK Exim tours, dále Čedok, Firo, Fischer a další, to budou poslední lety, cestovní kanceláře zájezdy do Egypta až do poloviny února zrušily.

Situace v Egyptě navíc může mít vliv na ceny zájezdů, může zdražit cesty i do jiných lokalit.

"Náklady za zrušené zájezdy v nadcházejících dvou týdnech půjdou do milionů, ale rozhodli jsme se raději vyjít vstříc klientům a nežádat po nich stornopoplatky. Egypt je přitom stále populárnější, a pokud by nastal výpadek na celou letní sezonu, byl by problém, kam klienty původně mířící do Egypta umístit," uvedl Dan Plovajko z cestovní kanceláře Fischer.

Egypt navštěvuje ročně 13 milionů zahraničních turistů z celého světa.

Dražší zájezdy

"Více než polovina z tohoto počtu jsou Evropané a lze tedy předpokládat, že v případě pokračujících problémů tito turisté zvolí na léto některou jinou středomořskou destinaci, jedná se především o Portugalsko, Španělsko, Itálii, Chorvatsko, Řecko a Turecko," uvedl Okamura.

Podle něj by se tak situace dotkla třeba nabídky zájezdů na Last minute, nasmlouvané kapacity cestovních kanceláří pro letošní rok s krizí v Egyptě nepočítaly. "Last minute také nebudou v tom případě letos výrazně levné," uvedl Okamura.


 

Právě se děje

Další zprávy