Češi už dluží téměř bilion korun, hůře půjčky splácejí

Petr Kučera Petr Kučera
30. 4. 2010 11:15
Domácnosti nedokáží splácet už přes čtyři procenta úvěrů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dluhy českých domácností u bank a dalších finančních institucí vzrostly během března na 993,3 miliardy korun, oproti únoru se tak zvýšily o 4,87 miliardy. Vyplývá to z dnes zveřejněné statistiky České národní banky.

Zadlužení českých domácností tak za poslední rok vzrostlo o téměř 87 miliard korun.

Největším podílem - zhruba 696 miliardami - se na zadlužení podílejí úvěry na nákup obytných nemovitostí. Výše spotřebních úvěrů činí 188 miliard, zbytek pak tvoří ostatní úvěry.

Zadluženost podniků v březnu klesla na necelých 901 miliard korun, což je o 7,28 miliard méně oproti únoru a o téměř 89 miliard méně oproti loňskému březnu.

V bankách a dalších finančních institucích měly české domácnosti ke konci března uloženo 830,4 miliardy korun na takzvaných jednodenních vkladech, které si mohou okamžitě vybrat - jde zejména o běžné účty a většinu spořicích účtů. Meziročně je to o více než 78 miliard více. Dalších téměř 451,4 miliardy korun pak mají Češi na vkladech s výpovědní lhůtou, typicky na termínovaných vkladech.

Podíl nesplácených úvěrů domácností (více než 90 dnů po splatnosti) na jejich celkovém objemu vzrostl podle ČNB ke konci letošního února 4,1 procenta, ještě před rokem to bylo 2,9 procenta. Tradičně nejlepší situace je u hypoték.

U (nefinančních) podniků vzrostl podíl nesplácených úvěrů ke konci února na 8,1 procenta, o rok dříve to bylo 4,7 procenta.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Chcete půjčku? Dostanete více práv, stát vás ochrání
Pozor na klamavé nabídky bankovních úvěrů, varuje ČNB
Jen jediná banka neklame klienty, kolik zaplatí za úvěr

"Domácnosti si stále půjčují, ale banky k poskytování úvěrů přistupují obezřetněji, protože dnes už ne všichni zájemci splní požadovaná kritéria.  Banky současně zvyšují úroky, aby tak zohlednily rizikovost tohoto segmentu," komentuje statistiku Pavel Závitkovský ze společnosti KPMG Česká republika.

Dalších 1,33 bilionu korun pak Češi dluží nepřímo formou takzvaného veřejného (státního) dluhu. Ten se podle analytika Aleše Michla zvyšuje každou vteřinu o 4 756 korun a jeho nárůst lze sledovat online na webu www.verejnydluh.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy