Češi si s kartami nerozumí, platí jako Italové. Málokdy

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 6. 2010 7:02
Italové platí kartou jen čtvrtinu nákupů, Švédové drtivou většinu.
Stále více míst má terminál na karty, ale lidé stejně dávají přednost hotovosti. Ilustrační foto.
Stále více míst má terminál na karty, ale lidé stejně dávají přednost hotovosti. Ilustrační foto. | Foto: MasterCard

Praha - Se čtvrtinou nákupů uhrazených platební kartou patří Češi v Evropě k národům, které tento způsob placení ještě tak docela neakceptovaly. V porovnání s výsledky průzkumu společnosti MasterCard jsou tak na tom podobně jako například Italové, kteří tři čtvrtiny nákupů platí hotově.

Stali se tak Evropany, kteří kartu používají nejméně. Na opačné straně žebříčku stojí Švédové, kteří zase hotové peníze vytahují při placení pouhých 28 procent nákupů.

Poláci platí každou drobnost

Jiné prvenství drží Poláci - nejčastěji vybírají z bankomatů a kartou platí nejvíc nákupů za měsíc. "Poláci mají na kontě nejvíce transakcí za měsíc - průměrně 42 (celkový evropský průměr je jen 34 nákupů). Více než polovina všech nákupů Poláků je nižší než 10 eur," uvedl Luke Olbrich, vedoucí úseku debetních karet společnosti MasterCard Europe.

Zároveň ale u sebe Poláci neradi nosí větší sumy peněz. Jejich hotovost se pohybuje mezi 16 a 26 eury. Na druhou stranu nejvíc peněz u sebe v hotovosti nosí Němci - obvykle mají v kapse částku kolem 90 eur.

Tomu odpovídá i jejich neochota platit kartou. Po Italech ji totiž používají nejméně často - jen u 71 procent nákupů. Naopak kromě Švédů platí méně než polovinu nákupů i Nizozemci. Hotovost však používají raději než seveřané - ve 44 procentech.

Zvykání si na "karty na dluh"

Kromě běžných platebních karet, kterých je v Česku vydáváno stále víc, si podle bank zvykají stále víc na využívání kreditních karet. Krize sice jejich oblibu o několik procent stáhla, například ČSOB si zájem stále pochvaluje.

"Vnímání kreditní karty se mění. Osmapadesát procent jejich držitelů ji stále vnímá jen jako rezervu pro případ nouze, ale pro 36 procent držitelů je již kreditní karta běžným platebním nástrojem," dodala Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB.

Polovina vlastníků použije kreditní kartu aspoň jednou za měsíc. Nejčastěji ale nejde o mimořádné výdaje, ale o běžné nákupy.

 

Právě se děje

Další zprávy