Češi poprvé použili karty víc k nákupu než v bankomatu

Radek Pecák Radek Pecák
21. 1. 2010 13:00
S platebními kartami se učíme pracovat čím dál víc.
Foto: UBS

Praha - Velká část Čechů již pochopila, že je lepší s platebními kartami rovnou platit, než je používat jen pro výběr hotovosti z bankomatů. Vloni totiž poprvé majitelé bankovních karet České spořitelny vícekrát použili svoji kartu při platbách u obchodníků než v bankomatech.

Česká spořitelna dále uvádí, že průměrný celkový počet transakcí s jednou platební kartou byl vloni přesně padesát. To je o čtyři transakce víc než v roce 2008.

Poměr placení s kartou versus výběry z bankomatů byl vloni 26:24, zatímco v roce 2008 ještě o dva případy převažovaly výběry z bankomatů a v roce 2007 dokonce o pět případů.

Přes karty "proteklo" 346 miliard

Celkem v loňském roce provedli držitelé platebních karet České spořitelny 164 milionů transakcí v celkovém objemu 346 miliard. Kč. To je zhruba stejný objem jako v roce 2008, když nárůst byl jen 0,4 %).

Češi si postupně zvykají platit kartou i menší nákupy. "Každý rok se zvyšuje průměrný počet transakcí na jednu kartu, zatímco průměrná výše transakcí klesá. V loňském roce jsme dokonce zaznamenali rekordní nárůst objemů plateb přes internet, což dokládá, že klienti stále více oceňují rychlost a pohodlnost on-line plateb kartou," uvedl Miloslav Křečan, ředitel Kartového centra České spořitelny.

 

Právě se děje

Další zprávy