Češi nakupovali v únoru nejméně od roku 2001

Tomáš Fránek
14. 4. 2009 9:32
Maloobchod v únoru klesl o 7,9 procenta
Foto: Simona Holecová

Brno - Lidé v Česku v únoru omezili svoje nákupy více než se čekalo. Statistiky maloobchodu tak zaznamenaly největší pokles od roku 2001.

Výrazný propad tak podle Českého statistického úřadu zaznamenaly prodeje ve stáncích a na trzích o 21,9 procenta, ve smíšených prodejnách s převahou nepotravinářského zboží.

Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly nižší o 5,5 procenta, především kvůli poklesu útrat za pohonné hmoty. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 13 procent.

"Největší podíl na meziročním poklesu neočištěných tržeb měl maloobchod s ostatními výrobky pro domácnost, například s elektrospotřebiči, nábytkem a souvisejícími výrobky, sklem a potřebami pro kutily, a prodej pohonných hmot," uvedli statistici.

Velikonoční svátky a zvýšený zájem o auta podle expertů na chvíli statistiky změní.

„I nadále budeme šetřit na elektronice, bílém zboží, nábytku apod.  Rostoucí nezaměstnanost a jen nízký růst mezd (nejnižší v historii Česka) bude držet spotřebu domácností na uzdě. Proto jakmile jarní nákupní horečka v autosalónech odezní, budou opět tržby maloobchodníků klesat," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

„V letošním roce očekáváme  pokles celkových tržeb včetně prodeje aut o 1 %. Celková spotřeba domácností zahrnující i výdaje za služby zůstane těsně nad nulou a bude tak brzdit spolu se spotřebou vlády pokles české ekonomiky," dodala Horská.

 

 

Právě se děje

Další zprávy