Češi letos vydělávají méně, mzdu jim požírá inflace

Petr Kučera Petr Kučera
3. 9. 2012 10:45
Hrubá měsíční mzda v letošním druhém čtvrtletí činila 24 626 korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Průměrná hrubá mzda v Česku ve druhém čtvrtletí nominálně vzrostla o 2,3 procenta oproti stejnému období loňského roku. Reálně, tedy po započtení inflace, však klesla o 1,1 procenta.

Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu.

Hrubá měsíční mzda v letošním druhém čtvrtletí činila 24 626 korun, což je o 546 korun více než ve stejném období roku 2011. Spotřebitelské ceny se však za vedené období zvýšily o 3,4 procenta.

Oproti letošnímu prvnímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda po očištění od sezónních vlivů o 0,5 procenta.

V prvním pololetí 2012 dosáhla průměrná mzda 24 341 korun, meziročně stoupla o 657 korun (2,8 procenta). Při započtení růstu spotřebitelských cen (3,5 procenta) ale průměrná mzda reálně klesla o 0,7 procenta.

Výdělky v podnikatelské i nepodnikatelské sféře se tentokrát vyvíjely shodně. Zatímco podnikatelská sféra zažívá pokles reálné průměrné mzdy až letos, v nepodnikatelské sféře je negativní trend nepřetržitý od třetího čtvrtletí 2010.

V obou sférách klesl počet zaměstnanců proti stejnému období loňského roku - v podnikatelské sféře o 1,1 procenta, v nepodnikatelské o 0,5 procenta.

Průměrná hrubá měsíční mzda zahrnuje podíl mzdových prostředků (včetně příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy a podobně) připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr.

Z hrubé mzdy je ještě odváděno pojistné na sociální zabezpečení, na zdravotní pojištění a zálohy na daně z příjmu, zaměstnanec pak dostává takzvanou čistou mzdu.

Projděte si podrobnější údaje za první čtvrtletí:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Široká nabídka práce.

 

Právě se děje

Další zprávy