Češi kvůli krizi šetří, Američané utrácejí

Hana Vorlíčková
1. 12. 2008 10:00
Češi se snaží šetřit na horší časy, říká Herbert Stepic,šéf Raiffeisenbank

Praha - Češi na finanční hospodářskou krizi reagují naprosto odlišně než Američané či Britové.

"Zatímco Američané v poslední době utrácejí ve velkém, využívají kreditních karet a vybírají zbylé peníze ze svých účtů, Češi se snaží šetřit na horší časy," uvedl při své návštěvě České republiky Herbert Stepic, generální ředitel Raiffeisenbank International.

Jeho slova potvrzují i různé průzkumy, podle kterých je mezi Čechy více těch, kteří mají tendenci ve větším šetřit na horší časy než těch, kteří chtějí v následujících měsících utrácet. Ve Spojených státech či Velké Británii je tento poměr opačný.

"Zájem o spořící účty v české Raiffeisenbank rostou strmým tempem," tvrdí Tomáš Kofroň, mluvčí společnosti. Jeho slova potvrzuje většina tuzemských bankéřů. "Vklady na termínovaných účtech v posledních týdnech rostou. Největší přírůstky v rámci skupiny ČSOB pak eviduje Poštovní spořitelna," potvrdil nedávno pro Aktuálně.cz Ivo Měšťánek z tiskového oddělení banky.

"Za tři čtvrtletí letošního roku vzrostly vklady za celou skupinu meziročně o 8,5 procenta a dosáhly tak objemu 550 miliard korun," uvedla Monika Klucová z Komerční banky.

Češi chtějí jistotu

Lidé se dopadů hospodářské krize obávají a začínají šetřit na horší časy. Přesouvají proto své úspory z rizikových akciových trhů a podílových fondů do méně rizikových instrumentů, jako jsou spořící účty, nebo termínované vklady. Stále populárnější je i stavební spoření.

Podle bankéřů však nejde jen o přesun peněz. Lidé začínají i méně utrácet. Nedávný průzkum společností STEM/MARK dokonce uvedl, že poměrně vysoké procento dotázaných zvažuje, že v případě potřeby neodjede v létě na zahraniční dovolenou. "Je to ale jakási pojistka na horší časy. Většina Čechů se totiž domnívá, že jejich životní úroveň bude příští rok přibližně stejná, jako letos," uvádí průzkum.

Ačkoli velké procento populace chce šetřit na horší časy, v Česku je i dostatek těch, kteří si na své nákupy peníze půjčují. Tato druhá skupina lidí si zatím nepřipouští, že by je finanční krize mohla ve velkém ohrozit.

Úvěrů se ale nebojí

Objemy spotřebitelských úvěrů v bankách proto rostou ve velkém. V meziročním vyjádření se zvedly o desítky procent. Průměrná výše spotřebitelského úvěru přesahuje sto tisíc korun.

Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Za první tři kvartály letošního roku jsme v Raiffeisenbank poskytli spotřebitelské úvěry v obejmu 2,7 miliardy korun. To představuje meziroční růst přibližně 60 procent," uvedl nedávno Kofroň. Obdobně reagovali i zástupci České spořitelny.

I když zájem o spotřebitelské úvěry meziročně roste, u hypoték je situace opačná. Lidé si letos na hypotéku půjčí méně peněz, než tomu bylo loni. Zatímco v uplynulém roce to bylo přibližně 142 miliard korun, letos to bude jen něco přes 120 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy