Češi kupují méně bytů na pronájem

Hana Vorlíčková
8. 7. 2007 11:17
Investujete do nemovitostí? Pečlivě vybírejte
Luxusní byty na Zahradním Městě - CENTRAL GROUP
Luxusní byty na Zahradním Městě - CENTRAL GROUP | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Počet lidí, kteří kupují byty, aby je mohli posléze pronajímat, v posledním roce prudce klesá. Shodují se na tom jak realitní makléři, tak i analytici, kteří se zabývají vývojem trhu.

"Ještě před pěti lety nebylo nijak výjimečné, aby k nám přišel klient s tím, že si chce koupit dva tři byty a  pronajímat je. Nyní je situace jiná. Lidé si pořizují bydlení hlavně pro vlastní potřebu," říká Miluše Netolická, obchodní ředitelka developerské společnosti Central Group.     
 
Tržní nájemné kvůli levným hypotékám v posledních letech v řadě bytů rapidně kleslo. "Návratnost  investice při koupi bytu na pronájem, je proto dlouhodobá a často přesahuje dvacet let," říká Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří České republiky.

Pronajímat byty a vilky a doufat v rychlý finanční profit  je tak nyní podle odborníků nerozumné.

Výrazný zisk nelze v následujících letech očekávat ani z klasického modelu koupit -počkat - prodat. Cena většiny rezidenčních nemovitostí se totiž v následujících třech až pěti letech příliš nezvedne. "Dá se očekávat stagnace, v některých případech dokonce mírný cenový propad," odhaduje Novotný.

Obavy ČNB

Poklesu cen některých typů nemovitostí se dokonce obávají i bankéři. Ti dokonce v nedávno zveřejněné zprávě ČNB naznačují, že by v Česku mohla prasknout cenová bublina. Ta před nedávnem praskla i ve Španělsku.

Ceny bytů a domků především pak v Praze,  stouply v roce 2006 meziročně zhruba o čtvrtinu. "Porovnání vývoje příjmů a cen bytů indikuje možnost začínající bubliny na trzích nemovitostí," uvádí zpráva. Vedle porovnání příjmů a cen nemovitostí indikuje jejich nadsazenost také poměr výnosů z nájemného.

Ještě hůl nelámejte


I tak se ale nevyplatí nad realitami lámat hůl. Pokud chcete i nadále do realit investovat, pak vybírejte ze stavebních pozemků v atraktivních lokalitách, z malých luxusních bytů v centru Prahy a rodinných vil nejlépe v prvorepublikových čtvrtích velkých měst.

Nejzajímavější jsou místa jako pražská Hanspaulka, Ořechovka, Barrandov, nebo Troja. V Brně mezi nejžádanější patří Jiráskova čtvrť. U takových nemovitostí se totiž dá předpokládat, že jejich cena  v průběhu následujících let  - bez ohledu na případné splasknutí cenové bubliny - ještě poroste.

Do nemovitostí ale mohou uložit své peníze i lidé, kteří na nákup kvalitních bytů, pozemků a vil peníze nemají. Nejen v Česku, ale i v zahraničí je totiž možné koupit podílové listy realitních fondů. Ty většinou investují do komerčních nemovitostí.

"Kancelářské budovy a obchody na frekventovaných místech  Prahy jsou určitě velmi dobrou investicí. Výnosy z takových komerčních realit dosahují zajímavých hodnot a podle všeho se zdá, že jich budou dosahovat i v budoucnu," říká Novotný.

V Česku zatím nabízí podílové listy pro drobné investory pouze Realitní fond České spořitelny REICO. "Investice do nemovitostí jsou i v současnosti zajímavé.Jedná se ale i střednědobou až dlouhodobou investici. Počítáme s tím, že se hodnota našich podílových listů  ročně zhodnotí o šest až osm procent," tvrdí Martin Skalický, investiční ředitel společnosti REICO, která má ve svém portfoliu pouze komerční nemovitosti.

Do dvou let chce drobným klientům nabídnout podílové listy realitního fondu i ČSOB.

 

Právě se děje

Další zprávy