Češi jsou pátý nejpracovitější národ v Evropské unii

Tomáš Fránek
29. 1. 2012 20:57
Podle roční pracovní doby patří lidé z České republiky mezi špičku EU
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Brno -  Čeští a moravští živnostníci patří mezi evropskou špičku.

Tráví totiž v práci přes 2300 hodin ročně a patří tak mezi nejvytíženější pracovníky v Evropské unii. Nejvíc přitom pracují lidé bez zaměstnaneckého poměru v Rakousku a Německu, Rakušané jsou 2550 hodin v práci ročně. Češi jsou pátí.

Česko ale také patří mezi země, kde jsou nejmenší rozdíly mezí tím, kolik času tráví v práci živnostníci a zaměstnanci.

Páté místo v Evropě

Čeští zaměstnanci totiž pracují podle evropských statistik 1936 hodin ročně a patří jim stejně jako živnostníkům páté místo.

Jedinou zemí EU, kde jsou zaměstnanci v práci víc než živnostníci, je Rumunsko.

Česko je přitom kvůli švarcsystému rájem podnikatelů. Počet podnikatelů v Česku loni vzrostl téměř o 59 767, celkem jich bylo přes 2,29 milionu.

Rychlý nárůst jejich počtu, který odstartoval už v roce 2008, pokračuje již čtvrtý rok po sobě prakticky stejným tempem. Desítky tisíc podnikatelů jsou ale živnostníky z donucení, firmy je nechtějí zaměstnat a nutí je podnikat.

Od letošního ledna ale platí novela zákona o zaměstnanosti, která švarcsystém opět výrazněji omezuje.

Konec švarcsystému?

Trh tak v Česku přestane fungovat v dosavadní nejistotě, podle které sice byl švarcsystém formálně zakázán, volný výklad zákona ale umožňoval velmi snadné obcházení zákona.

Firmám hrozí za využívání švarcsystému pokuta až deset milionů korun. Zákon navíc stanovuje nejnižší sankci ve výši 250 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy