Češi: Ekonomika země je na tom bledě, my o něco líp

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 3. 2011 9:43
Nejhůře hodnotí ekonomiku důchodci, nezaměstnaní a voliči levice
Češi hodnotí ekonomickou situaci státu hůř než svou vlastní.
Češi hodnotí ekonomickou situaci státu hůř než svou vlastní. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Česká ekonomika na tom rozhodně není nijak dobře, právě naopak, myslí si drtivá většina Čechů. Lidí s tímto názorem navíc přibývá.

V únorovém průzkumu to zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Celých 44 procent respondentů hodnotilo ekonomickou situaci Česka jako špatnou, dalších 14 procent dokonce jako velmi špatnou.

"Z časového srovnání vyplývá, že oproti předchozímu šetření z ledna došlo k vzestupu podílu lidí hodnotících současnou ekonomickou situaci pesimisticky o šest procentních bodu, čímž se aktuální hodnocení přiblížilo zpět k hodnotám zaznamenaným na sklonku loňského roku," uvedlo CVVM.

Voliči levice jsou tradičně více pesimističtí

Lépe hodnotí aktuální stav české ekonomiky lidé s vyšší životní úrovní, vyšším vzděláním, kteří volí pravici, zejména ODS a TOP 09. Opačný názor mají důchodci, nezaměstnaní a příznivci levice, zejména komunistické strany.

Méně pesimističtí jsou Češi při hodnocení ekonomické situace své vlastní rodiny.

Lidé rovněž hodnotili životní úroveň vlastní domácnosti. Více než dvě pětiny ji považují za dobrou, z toho 36 procent za spíše dobrou a šest procent za velmi dobrou. Za špatnou ji označila necelá pětina; 15 procent si myslí, že je spíše špatná a pro čtyři procenta velmi špatná. Zbývající přibližně dvě pětiny situaci své domácnosti nehodnotí jako dobrou ani špatnou.

 

Právě se děje

Další zprávy