Češi dostanou návod, jak kupovat kvalitní potraviny

Ekonomika Ekonomika
16. 2. 2012 16:16
Stále přibývá výrobků, v nichž maso nahrazuje separát, sója a rostlinné tuky

Praha - Bič na výrobce potravin a zároveň návod na to, jak naučit české zákazníky rozeznat kvalitní potraviny od těch méně jakostních, připravuje Potravinářská komora ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

Testování vybraných kategorií potravinářských výrobků již začalo a první výsledky lze nalézt na internetové adrese svet-potravin.cz. Později budou rovněž publikovány na stránkách potravinářské komory foodnet.cz.

Důvodem je, že na tuzemském trhu přibývá levných, méně kvalitních výrobků. Výrobci z toho viní hlavně obchodníky.

"Rozhodně není cílem testů hledat zcela nevyhovující výrobky a vyvolávat skandály. My se spíše zaměřujeme v těch testech, jak doporučit lidem, co je kvalitní," říká mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

"Chceme jim ukázat, že se nemůžou řídit jenom cenou, poradit jim, aby si dokázali v obchodě vybrat kvalitní potravinu, na co si mají dát pozor, které výrobky jsou lepší a které horší," dodává

V akreditované laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické zatím potravináři nechali otestovat například v regálech obchodů běžně dostupné šunky, či špekáčky. Podle plánu testů pro letošní rok budou každý měsíc otestovány dvě základní potraviny.

Ve výrobcích je něco jiného

Snahou je upozornit na výrobky, které se tváří jako tradiční, ale ve skutečnosti obsahují něco zcela jiného než spotřebitel očekává.

Podívejte se na pravý špekáček:

"Problém je naprosto jasný. Rostoucí počet výrobků, v nichž je dražší surovina nahrazovaná surovinou levnější, jako je drůbeží separát, sója nebo rostlinné tuky," říká prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Příčinou uvedeného jevu je podle něj jednoznačně tlak obchodních řetězců na co nejnižší cenu výrobků. Ve snaze vejít se do požadované ceny musí výrobci nahrazovat dražší a kvalitnější surovinu surovinou levnější.

"To přivádí na náš trh také řadu velmi levných zahraničních výrobků, které byste na pultech stejných výrobců v Německu či Rakousku nenašli," podotkl Toman.

Výsledky loňských celoročních testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce navíc potvrdily, že přibývá případů, u nichž je podezření na záměrné šizení potravin ze strany výrobců. Větší část šizených výrobků pocházela z dovozu.

Výrobcům napomáhá změněné chování nakupujících Čechů během hospodářské krize v minulých letech.

"Při nákupu potravin a základního drogistického sortimentu lidé stále více šetří. Mnohem častěji vyhledávají slevy a akční ceny," vyplývá ze studie Shopping Monitor zveřejněné v lednu, kterou zpracovala společnost Incoma GfK.

 

Právě se děje

Další zprávy