Češi budou platit v obchodech mobilem, už na podzim

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 2. 2011 9:40
Čtyři banky a mobilní operátoři připravují společný projekt, který umožní nákupy přes mobil.
Místo karty mobil budou Češi moci používat už od podzimu. Ilustrační foto.
Místo karty mobil budou Češi moci používat už od podzimu. Ilustrační foto. | Foto: MasterCard

Praha - Letošní vánoční nákupy budou nejspíš v Česku vypadat úplně jinak. Podle Hospodářských novin budou Češi od podzimu mít možnost používat k placení místo karty nebo hotovosti i mobilní telefon.

Jak deník informoval, mobilní operátoři a čtyři české banky, založili společný projekt Mopet cz, který placení mobilem za zboží, služby, ale i složenky, umožní.

Platby mobilem se budou odečítat ze zvláštního účtu, kam bude jeho majitel posílat peníze také prostřednictvím mobilu. Nikdo tak nebude mít přístup k údajům o platební kartě ani o bankovním účtu. Na mobilní účet si uživatel bude moci posílat tolik peněz, kolik bude chtít, možné bude i odeslání částky opačným směrem.

Při samotném nákupu pak zákazník předá obchodníkovi číslo svého mobilu nebo jiný devítimístný kód, na jeho telefon pak přijde požadavek na zaplacení, který zákazník potvrdí zadáním osobního kódu.

"Lidé nebudou jako dosud potřebovat při mnoha platbách peněženku nebo kartu. Je to, jako by u sebe měli osobní bankomat," řekl HN Tomáš Solomon, šéf Mopet cz.

Na projektu se podílí Česká spořitelna, UniCredit Bank, GE Money Bank a Raiffeisenbank, služba by ale měla být dostupná i klientům jiných bank. Pouze transfer peněz bude trvat o něco déle.

 

Právě se děje

Další zprávy