Češi bez peněz. Bankrotů už je víc než za loňský rok

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 9. 2010 10:42
Rychost přibývání krachů firem od začátku roku stagnuje, u osobních bankrotů však roste.
Řešit oddlužení prodejem majetku není příliš časté. Lidé si obvykle nechají vypracovat splátkový kalendář. Ilustrační foto.
Řešit oddlužení prodejem majetku není příliš časté. Lidé si obvykle nechají vypracovat splátkový kalendář. Ilustrační foto. | Foto: Petr Protivánek

Praha - Nárůst krachů zpomaluje, ale stále jich přibývá. Za prvních osm měsíců letošního roku přesáhl počet insolvenčních návrhů údaj za celý loňský rok. Srpnový vývoj ale naznačuje, že se situace pozvolna uklidňuje. Naznačují to údaje společnosti Creditreform.

Počet insolvenčních návrhů na firmy se sice po červencovém poklesu mírně zvýšil, ale celkový vývoj hodnotí odborníci jako stagnující. A u bankrotů soukromých osob došlo dokonce k poklesu.

"Po pravidelných měsíčních nárůstech od začátku roku 2010 je to první příznivá zpráva. Přesto jsou počty insolvencí fyzických osob vysoké a proti stejnému období loňského roku činí nárůst insolvencí fyzických osob 110 procent," upozornila Stanislava Menšíková, analytička společnosti Creditreform.

V srpnu bylo v Česku podáno 468 insolvenčních návrhů na společnosti, asi polovina těchto návrhů obvykle končí opravdovým bankrotem.

Největšími společnostmi, které se v srpnu dostaly do konkurzu byly firmy CTJ, Immo Indrustry Czech a ZP Zeman transport Group Brno.

Splátkový kalendář je nejčastější řešení

Počet soukromých osob, na které byl podán insolvenční návrh, se v srpnu vyšplhal na 839. Počty návrhů i osobních bankrotů neustále stoupají. Ekonomická krize na jednotlivce dolehla s určitým zpožděním oproti podnikům a její důsledky se tak začaly projevovat často až v letošním roce.

"Tuto situaci je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30procent dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz," shrnula Menšíková.

Ze 786 lidí, kteří v srpnu požádali o oddlužení bylo povoleno v 506 případech. Pouze devět lidí využilo možnost oddlužení formou prodeje majetku, ostatní zvolili raději splátkový kalendář.

"V dalším období očekáváme stejné tendence vývoje. S postupným oživováním ekonomiky a za předpokladu očištění trhu o nerentabilní a zadlužené firmy bude počet insolvenčních návrhů u právnických osob stagnovat nebo klesat. Komplikovanější situace a obtížnější prognóza je u fyzických osob - spotřebitelů. Vzhledem k vysokému zadlužení domácností neočekáváme výrazný pokles insolvenčních návrhů," dodala analytička.

 

Právě se děje

Další zprávy