Černá věštba: O práci se budete bát letos i napřesrok

Karel Toman
6. 1. 2010 12:50
V roce 2011 česká ekonomika poroste o 2,65 %, nezaměstnaných ale bude skoro 11 %
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Kodaň - Nejprve ta dobrá zpráva. Českou ekonomiku čeká letos mírný růst o 1,35 procenta, příští rok pak o 2,65 procenta. Předpovídá to alespoň nejnovější makroekonomický výhled Outlook 2010 pravidelně zveřejňovaný Saxo Bank se sídlem v Kodani.

A teď ty horší noviny. Na oživení pracovního trhu si podle Saxo Bank budeme muset ještě poměrně dlouho počkat. "Míru nezaměstnanosti očekáváme na úrovni 10,1 % v roce 2010 a 10,7 % v roce 2011," píše banka ve své zprávě.

Českou ekonomiku potáhne podle předpovědi hlavně oživující poptávka v Německu a v menší míře také v Eurozóně. Nová pracovní místa ale začnou podniky v Česku vytvářet až s obvyklým zpožděním za hlavními ekonomickými tahouny, jako jsou USA, eurozóna a Japonsko.

Nevyzpytatelné "černé labutě"

  • Výnosy německých dluhopisů poklesnou na 2,25 %
  • Index volatility VIX poklesne na úroveň 14 Čínský Juan devalvuje vůči dolaru o 5 %
  • Cena zlata poklesne v roce 2010 na 870 USD, ovšem do roku 2014 vystoupí na 1 500 USD
  • Měnový pár dolar/jen se bude obchodovat v kurzu 110
  • Rozhněvaná americká veřejnost vytvoří v USA třetí politickou stranu
  • Americký fond sociálního zabezpečení zbankrotuje
  • Cena cukru poklesne o jednu třetinu
  • Index akcií menších společností Nikkei vzroste o 50 %
  • Poprvé za 34 let bude obchodní bilance USA kladná

Propad hospodářství České republiky se podle expertů Saxo Banky ustálil ve druhém čtvrtletí 2009. V druhé polovině roku mu pak k růstu pomohla vnější poptávka. Ta totiž nastartovala cyklus obnovy podnikových zásob. Tahounem v tomto ohledu byla především automobilka Škoda "dopovaná" německým šrotovným.

Uprostřed letošního roku ale opět dojde ke snížení výkonu české ekonomiky, a to kvůli opatřením na snížení schodku státního rozpočtu a rostoucí nezaměstnanosti. 

Snížení schodku a nehybné sazby ČNB

Saxo také nepřímo hodnotí dopady Janotova úsporného balíčku. "Určité fiskální zpřísnění pomůže snížit fiskální deficit z asi 6 % HDP v roce 2009 na 5,3 % v roce 2010," odhaduje banka. Zároveň ale upozorňuje, že víc se zatím říct nedá. "Z důvodu parlamentních voleb v květnu 2010 existuje pouze malá předvídatelnost fiskální politiky."

Česká národní banka je s úrokovými sazbami ve výši jednoho procenta podle expertů Saxo Banky na historickém minimu. Inflace ale zároveň nevzroste nad limit stanovený ČNB až do posledního kvartálu letošního roku. "Očekáváme proto, že ČNB začne pohybovat se sazbou teprve ve 4. čtvrtletí 2010," uzavírá Saxo Bank.

Saxo Bank patří k předním expertům na online obchodování a investice a má pobočky na celém světě.

Pozor na "černé labutě"

Výhled české ekonomiky zpracovala banka jako součást přepovědi pro celý svět. Součástí této předpovědi bývá pravidelně seznam deseti „černých labutí" (viz box). Jde o události, které se vyskytují zřídka, zpětně se dají vysvětli, ale dají se obtížně předpovědět a vždy mají zásadní dopad na hospodářství.  Typickou takovou "černou labutí" byl útok na WTO 11. září 2001.

"Šance, že se tyto prognózy naplní, nejsou vyšší než 50 na 50. Každý rok nám vyjdou dvě až čtyři předpovědi správně," tvrdí analytici Saxo Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy