Ceny plynu v říjnu opět vyskočí. V průměru o 10 procent

Red Eko
29. 8. 2008 13:12
Zdražení oznámila RWE i E.ON
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha/České Budějovice - Domácnosti v celé České republice si od října opět připlatí za plyn. Oznámily to dnes společnosti RWE i E.ON, dva hlavní dodavatelé plynu domácnostem v republice.

V případě RWE, která je hlavním dodavatelem ve všech krajích kromě Jihočeského a Prahy, bude průměr zdražení 10,4 procent. Společnost E.ON, jež působí jako pokračovatelka Jihočeské plynárenské, se bude jednat o 5 procent.

Podle tiskové zprávy RWE je na vině hned několik souběžných faktorů. Jedním z nich je především drahá ropa, která donedávna lámala jeden historický rekord za druhým.

O kolik vzrostou ceny plynu v ČR?
Autor fotografie: Aktuálně.cz

O kolik vzrostou ceny plynu v ČR?

  • Severomoravská plynárenská - 11,7 %
  • Východočeská plynárenská - 10,3 %
  • Jihomoravská plynárenská - 10,2 %
  • Severočeská plynárenská - 10,1 %
  • Středočeská plynárenská - 10,1 %
  • Západočeská plynárenská - 10 %
  • E.ON* - 5 %

*) - Bývalá Jihočeská plynárenská

Zdroj: Tisková zpráva RWE a FinančníNoviny.cz

Právě cena černého zlata se do cen plynu promítá se zhruba půlročním zpožděním. K tomu podle společnosti nákupní ceny plynu jen za poslední měsíc vzrostly o 12 procent. Ke všemu se přidalo ještě pozvolné slábnutí české měny.

"Přestože poslední měsíc cena ropy klesá, v rozhodném období pro kalkulaci cen výrazně rostla a v červenci dosáhla historického maxima," vysvětlil Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas.

"Při tvorbě nových cen se velmi negativně projevila i slábnoucí koruna, která prodražuje nákupy plynu," popsal úlohu slábnoucí měny.

V průměru půjde o 349 Kč měsíčně. Sever Moravy si připlatí nejvíc

Domácnosti, jež plyn využívají k vaření, topení i ohřevu vody, si tak u RWE připlatí zhruba 349 korun měsíčně. Pokud by se tak ceny rok nehýbaly, jednalo by se téměř o 4,2 tisíce korun.

Zákazníci společnosti E.ON na jihu Čech za plyn připlatí asi 150 korun za měsíc.

Nejvíce se zdražení plynu dotkne domácností odebírajících plyn od Severomoravské plynárenské. Tato společnost spadající pod koncern RWE Transgas zvedne ceny plynu o 11,7 procent.

Ve zbylých krajích pak RWE výsledné ceny plynu navýší v rozmezí od 10 do 10,3 procent, přičemž nejméně - o rovných 10 procent - je zvýší Západočeská plynárenská, hlavní dodavatel plynu Plzeňském a Karlovarském kraji.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy