Ceny kakaa kvůli krizi padají, čokoláda ale nezlevní

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 12. 2011 14:45
Za prudký pokles cen může nejistota z vývoje eurozóny, ale také velká úroda
Foto: Reuters

Londýn - Dluhová krize eurozóny přinesla i pozitiva. V době, kdy se sedmnáct států pokouší o záchranu společné měny, totiž zlevnilo kakao. Zprávu přinesl list Financial Times.

Jak deník upozorňuje, Evropa je největším konzumentem kakaa. Obavy, že svoji spotřebu omezí, v kombinaci s vysokou úrodou na západě Afriky, která je hlavním dodavatelem, tudíž vedou k největšímu poklesu cen za poslední tři roky.

"Trh s kakaem je na ekonomické propady citlivý," komentuje komoditní analytik Keith Flury. Výroba už se přitom v současné době snižuje.

Například na londýnské burze Liffe se kakao  v pondělí prodávalo za 1414 dolarů za tunu (přibližně 26 400 Kč). To je nejnižší cena od prosince 2008 a o 42 procent méně, než bylo loňské maximum.

Stejně tak klesají ceny futures na obchod s kakaem. Jak informuje agentura Bloomberg, aktuálně jsou nejlevnější za posledních 32 měsíců.

Čokoládovny si již kakao zajistily

Do cen čokolády se pokles ovšem nepromítne, uvádí Financial Times. Výkyvy budou mít vliv pouze na marže výrobců.

Jak Financial Times uvádí, v Evropě se vyrábí okolo 40 procent světové produkce čokolády. Ta se vyrábí především v Belgii a ve Švýcarsku.

Čokoládovny obvykle skupují kakao v tomto ročním období. Politické nepokoje na Pobřeží slonoviny, které loni v zimě vypukly po volbě prezidenta, ale vedly výrobce k tomu, aby si zajistili komoditu v rámci futures kontraktů již dříve. Podle americké Komise pro komoditní obchody futurem uzavírali investoři dlouhé pozice (tzn. spekulovali na zdražení suroviny) už od června 2010.

Současné ceny jsou na hraně

Analytici doufají, že letošní prodeje, které budou kvůli omezené spotřebě v Evropě a USA nižší, nahradí poptávka asijských zemí. Zaznívají ale i hlasy skeptiků.

"Myslím, že už nejsme příliš daleko od cen, za které se farmářům práce spojená se získáváním kakaa nevyplatí," varuje expert Jonathan Parkman. To by mělo v budoucnu opačný efekt - pokles nabídky a opětovný vzestup cen.

Na vůbec nejvyšší hodnotu za posledních 33 let se ceny kakaa dostaly právě loni, způsobila to neúroda na Pobřeží slonoviny, odkud pochází dvě pětiny světové produkce této suroviny.

Kromě kakaa reagují na vývoj v eurozóně také ceny cukru nebo kávy.

Podívejte se, jak se vyrábí čokoláda:

 

Právě se děje

Další zprávy