Ceny bytů padly. Nejlíp si stojí Brno, Hradec a Praha

Michael Šolín, Investiční web
4. 9. 2010 17:48
Prodeje starých bytů poklesly v průměru o 7 %, nové byty o 9 % a rekreační objekty o 13 %.
Developer: Finep Projekt: Na Hvězdárně, Chuchle Klidné bydlení v těsném kontaktu s přírodou. Rodinné i bytové domy, dvojdomy, trojdomy a vily. Různorodá skladba 43 rodinných domů a 117 bytů, 42 jednotek volných. Ceny od 3 014 219 (byt 2+kk, 48,6 m2) do 16 783 021 Kč (dům 5+kk 227,8 m2). Ceny uvedeny včetně DPH
Developer: Finep Projekt: Na Hvězdárně, Chuchle Klidné bydlení v těsném kontaktu s přírodou. Rodinné i bytové domy, dvojdomy, trojdomy a vily. Různorodá skladba 43 rodinných domů a 117 bytů, 42 jednotek volných. Ceny od 3 014 219 (byt 2+kk, 48,6 m2) do 16 783 021 Kč (dům 5+kk 227,8 m2). Ceny uvedeny včetně DPH | Foto: Finep

Praha - Ve Spojených státech jsou reality nejlevnější za 6,5 roku. Ale jak se vyvíjejí a budou vyjíet ceny českých nemovitostí? Podle čeho vybírat realitního makléře, abychom se nenapálili?

Přečtěte si rozhovor s Alešem Mazgajem, ředitele, realitní společnosti Century 21.

Jak se vyvíjí trh nemovitostí v Česku? Kupují se více staré, nebo nové nemovitosti?

Trh nemovitostí se nevyvíjí od začátku roku v tomto ohledu moc dobře, což ukazují i statistiky. Porovnáme-li to s rokem 2008, prodeje starých bytů poklesly v průměru o 7 %, nové byty o 9 % a rekreační objekty o 13 %. Co se týče jednotlivých lokalit, nejlépe je na tom Brno (-9 %), pak Hradec Králové (-9,5 %) a Praha (-10,5 %).

Horší čísla jsou například v Ostravě (-22,5 %) a Olomouci (-17,5 %).

O co je v Česku větší zájem - o hypotéky, nebo o nájemní bydlení?

Díky poklesu cen nájmů se zájem o tuto formu bydlení zvyšuje a stává se znovu aktuálním. Dalším důvodem je menší dostupnost hypotečních úvěrů v bankách. Lidé často porovnávají ceny nájmů a ceny měsíčních hypotečních splátek s úroky, avšak je zapotřebí si uvědomit, že po splacení hypotečního úvěru je nemovitost již vaše, kdežto u bydlení v nájmu nikoliv.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Jak vám změní hypotéku? Nečekejte, až se banka ozve
Škrty ve stavebním spoření jsou tu. Účel zatím neomezí
Revoluce v hypotékách? Můžete ušetřit tisícovku měsíčně

Mluvil jste o hypotéčních úvěrech. Jak jsou aktuálně populární?

Hypoteční úvěry jsou v České republice stále populární, protože lidé nemají dost peněz na nákup nemovitostí. To samozřejmě není jen česká záležitost, v cizině je více než 90 % nemovitostí financováno hypotečními úvěry. Popularita bude nadále stoupat, protože úvěrové zatížení není v České republice na tak vysoké úrovni jako v jiných vyspělých evropských zemích.

Samozřejmě se poptávka bude odvíjet od dané ekonomické situace - nyní se nacházíme v období stagnace, protože banky mají obecně přísnější úvěrovou politiku, tudíž na hypoteční úvěr dosáhne menší procento populace.

Dokážete odhadnout, co se bude s realitním trhem dít do konce roku?

Nikdo není schopen úplně určit dlouhodobý výhled na realitní trh. Může dojít k řadě věcí, které mohou ovlivnit tento vývoj. V kratším horizontu očekávám pokles prodejů starších bytů i některých nových. V současné době totiž lidé přemýšlejí trochu jinak, místo koupi jiné nemovitosti se raději uchýlí k rekonstrukci té stávající. To bude z mého pohledu na podzim "in".

 

Právě se děje

Další zprávy