Ceny benzínu a nafty po šesti týdnech rostou

ČTK ČTK
23. 5. 2013 13:52
Nejdražší pohonné hmoty se dlouhodobě prodávají v Praze
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Ceny pohonných hmot po šesti týdnech poklesu opět rostou.

Nejprodávanější benzin Natural 95 proti minulému týdnu zdražil o dvacetník na 35,60 koruny za litr, cena nafty stoupla o 15 haléřů na 35,01 koruny za litr.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.

Na burze v Rotterdamu, jejíž vývoj ovlivňuje ceny paliv v Česku, vzrostla cena benzinu o 0,3 procenta, naopak cena nafty klesla o 0,8 procenta, uvedl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

Rozhodující dopad na ceny u českých pump tak mělo oslabení koruny vůči dolaru. "Změna kurzu je hlavní příčinou zdražování, protože pohonné hmoty v Rotterdamu se obchodují v amerických dolarech," řekl Jedlička. 

Nejdražší pohonné hmoty se dlouhodobě prodávají v Praze. Natural 95 se u pražských čerpacích stanic prodává za 36,80 koruny za litr. Nad hranicí 36 korun je cena Naturalu 95 už jen v Jihomoravském kraji, kde litr stojí 36,28 koruny. Nafta stojí v Praze 36,11 koruny za litr, druhá nejdražší je také v Jihomoravském kraji s průměrnou cenou 35,68 koruny za litr.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém a Libereckém kraji. Litr Naturalu 95 stojí u tamních čerpacích stanic průměrně 35,14 koruny, respektive 35,15 Kč. 

Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, kde ji čerpací stanice prodávají průměrně za 34,44 koruny za litr. Za méně než 35 korun za litr mohou řidiči diesel tankovat celkem v devíti krajích.

 

Právě se děje

Další zprávy