Centrální mozek čte paměť lidstva půl vteřiny. V Praze

Jan Kovalík
27. 4. 2011 11:36
Reportáž o byznysu budoucnosti ze zbrusu nového datacentra UPC v Malešicích
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S virtualizací a cloudem se v poslední době v Česku roztrhl pytel. Datacentra naplněná výpočetním výkonem a přenosovou kapacitou se zdají být zdrojem zisků nadcházejících let.

Jak tento nový byznys vypadá? Vyrazili jsme do Malešic navštívit nové datacentrum UPC, jedno z nejmodernějších v Evropě.

Chráněný výzkumák

Po příjezdu do průmyslové zóny Malešice se žádné sci-fi nekoná. Po futuristickém komplexu à la Tron ani vidu ani slechu. Vrátný nám otvírá závoru a ukazuje směrem k budově, která na sobě nenese žádné stopy posledních jedenadvaceti let.

Foto: Ludvík Hradilek

Komunistický "výzkumák" je dnes díky své totalitní autentičnosti chráněnou památkou. Proto nemohli konstruktéři datacentra zazdít okna, jak původně z bezpečnostních důvodů plánovali. Po průchodu dobovou vrátnicí ale normalizace končí.

Na návštěvníky čekají papuče, nečistota a prach se netoleruje. Celý prostor datacentra, včetně okolí objektu, je střežen infrakamerovým systémem. Pomocí chipových karet procházíme místnůstkou, která dovolí otevřít dveře jen na jedné straně.

Data místo rotaček

Okna, která nebylo možno zazdít, jsou zvenku i zevnitř krytá železnou roletou. Podlahy jsou dvojité, aby splnily požadavky na nosnost. Proto je lokalita Malešic pro výstavbu podobných objektů vhodná. Datacentra, jako ztělesnění nové doby, tu symbolicky rostou v prostorách bývalých tiskáren, jejichž vybavení bylo též abnormálně těžké.

Foto: Ludvík Hradilek

Krom správců a zákazníků nesmí do prostor datacentra vstoupit živá duše. Ani v případě požáru tu nemají zájem o hasiče. Objekt je vybaven čidly, sledujícími vlhkost, teplotu, pachy a pohyb. V případě požáru systém lokalizuje ohnisko, začne odsávat kouř a do prostoru začne vypouštět inertní plyn, který eliminuje veškerý kyslík.

Nejcennější poklad, datová pole zákazníků, je chlazený vodou. Ohřátá odcházející voda se zároveň používá pro vytápění administrativních prostor budovy. Data proudí dovnitř i ven po stovkách optických vláken, a to ze tří směrů.

Každé z jednotlivých vláken dokáže za sekundu přenést 2,5 TB dat. Robustní výkon datacentra tak dokáže uspokojit požadavky zákazníků, vzdálených stovky kilometrů od datacentra při zachování minimální odezvy.

Foto: Ludvík Hradilek

Kolik je teoreticky maximální přenosová rychlost? Šéf konstruktérů datacentra Radek Majer z TTC Teleport se na chvíli zamyslí a nahlas násobí. Pak mu ale jeho zkušenost s novináři zavelí vše zjednodušit. Usměje se a použije příklad. "Kompletní zaznamenané lidské vědění by tudy prolétlo za půl sekundy," říká Majer.

Právě díky vysoké úrovni použité technologie a výhodné pozici uprostřed Evropy je o služby podobných center velký zájem. I zástupci UPC ale přiznávají, že bez velkého klienta, který jejich služby využije by do vlastního firemního datového centra neinvestovali.

Kdo je oním zákazníkem odmítají zastupci UPC zveřejnit. "V této chvíli vám nemohu jméno našeho klienta prozradit, " říká šéf divize B2B Lukáš Abazid.

Foto: Ludvík Hradilek

Podle zástupců UPC se nároky na datový transfer každý rok zdvojnásobí, Česko nevyjímaje. Dá se tedy počítat s tím, že poptávka zákazníků po službách vznikajícíh datacenter poroste. Nahrává tomu i fakt, že prakticky všechny velké IT firmy trend virtualizace a cloudových řešení podporují.

I když je nové datové centrum primárně určeno pro velké korporátní zákazníky, UPC své služby nabízí ostatním. Současná rozloha centra, 360 metrů čtverečních, se bude zvětšovat. Zákazníci si mohou přinést vlastní servery nebo si pronajmout výkon poskytovatele.

 

Právě se děje

Další zprávy