Centrální banka srazila sazby na rekordní minimum

Ekonomika Ekonomika
16. 12. 2009 14:54
Bankéři rozhodli o snížení klíčové sazby na jedno procento
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Centrální banka si vybrala mezi dvěma zly: více se bojí malého ekonomického oživení než vysoké inflace.

Bankovní rada ČNB proto na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Základní úroková sazba, která je důležitá i pro vývoj komerčních úvěrů, poklesla na jedno procento, tedy na úroveň stejnou jako v eurozóně.

Tak nízko v Česku ještě nikdy nebyla.

Banka odpoledne zveřejnila podrobnosti o jednání, které se odehrávalo jako pokaždé za hermeticky uzavřenými dveřmi. Pro snížení sazeb hlasovali čtyři členové ze sedmi. Je pravděpodobné, že k Tůmovi, Singerovi a Tomšíkovi, kteří pro snížení hlasovali už minule, se tentokrát přidala i Eva Zamrazilová, která možné snížení naznačila v některých dřívějších rozhovorech.

První komentáře

"Většina trhu včetně nás očekávala stabilitu sazeb. Rozhodně ale nejde o ránu z čistého nebe. Rozhodnutí bylo poměrně nejisté už proto, že prognóza ČNB s nižšími sazbami počítá, minulé hlasování bylo těsné a jeden člen, který původně hlasoval pro stabilitu sazeb připustil prostor pro snížení. Část trhu na snížení sazeb spekulovala. Je pravda, že rizika vzedmutí inflace v dohledné době jsou malá a ČNB se pravděpodobně více obává slabého výkonu ekonomiky a podstřelení inflačního cíle," zhodnotil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Centrální banka v tomto roce snížila úrokovou sazbu už třikrát. V posledním případě to bylo na 1,25 procenta.

ČNB argumentuje tím, že je česká ekonomika slabá a inflace se dosud drží kolem nuly. Podle analytika ze společnosti CITCO Tomáše Volfa se inflace se zvýší, až se ekonomika začne z recese vzpamatovávat, a banky pak budou muset v oblasti měnových podmínek přitvrdit.

"Předminulý měsíc jsem dosáhli deflace, tedy situace, kdy ceny v ekonomice klesaly. Naposledy jsme se již vrátili do inflačních vod, i když velmi mělkých. ČNB tato situace velmi nahrává, protože jí nízká inflace uvolňuje ruce a může tak snížit sazby. V dalších měsících čekáme, že se ceny budou sice zvyšovat, ale ne o více než jedno procento," míní Volf.

Podle České národní banky je také třeba držet krok s Evropskou centrální bankou, která zatím ještě úrokové sazby nezvýšila.

Národní banka ale není jediná, která sazby snižovala. K tomuto kroku se uchýlily všechny hlavní centrální banky ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy