Cenová válka vlaků pokračuje, slevu má Jančura i ČD

Tomáš Fránek
21. 2. 2013 12:14
Jízdné klesá hlavně na trase mezi Prahou a Ostravou, ale nejen tam
Foto: Ludvík Hradilek, Tomáš Kunc

Brno/Praha - Sílící konkurence opět zlevňuje ceny jízdného na železnici, zejména na trase mezi Prahou a Ostravou.

Další nabídku levnějších jízdenek ve čtvrtek oznámila jak společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury, tak státní České dráhy.

RegioJet, který zatím jezdí jen na nejlukrativnější trase mezi Prahou, Pardubicemi, Olomoucí a Ostravou, nyní vedle stávajícího jízdného zavádí dvě nové nižší úrovně cen, za které je možné koupit jízdenky do většiny spojů.

Zároveň RegioJet snížil ceny zákazníkům s nárokem na slevu a garantuje nejnižší cenu žákovského jízdného pro všechny dojíždějící studenty do 26 let.

Proti Českým drahám

Firma tak nabízí nejlevnější jízdenky do většiny spojů například na trase Praha - Ostrava za ceny od 137 korun (dosavadní standardní cena je 290 korun). A například jízdenka Olomouc - Praha se nově dá pořídit již za 105 korun (standardně 215 korun).

Jak vyplývá z rezervačního systému, slevy se však týkají jen časů mimo špičku a jsou určeny do sedadel v kupé, nikoliv ve velkoprostorových oddílech.

Jančura přitom minulý týden uvedl, že právě levné lístky způsobené dumpingovým přístupem Českých drah vedly k tomu, že je jeho železniční společnost ve ztrátě. Na jednání Českých drah si proto stěžuje u antimonopolního úřadu.

Nové slevy jízdenek jsou podle něj reakcí na cenovou politiku Českých drah. „V prosinci ČD opět zdražovaly jízdné na celé síti, pouze na lince Praha - Ostrava výrazně zlevnily dále pod ceny RegioJetu. Zákon zakazuje dominantovi nabízet podnákladové ceny, neboť tím komplikuje vstup nových soutěžitelů na trh. Byli jsme nuceni začít se cenově přizpůsobovat vývoji trhu a nastavili jsme ceny tak, abychom byli levnější než České dráhy a nešli pod ceny Leo Express,"uvedl Jančura.

Levnější pendolino

Právě České dráhy ve čtvrtek také oznámily rozšíření své stávající nabídky akčních jízdenek. Nově je lze koupit také na trati z Prahy do Mostu, Litvínova, Chomutova, Kroměříže a do Českých Budějovic.

Slevy se týkají také místenek do pendolin, kde akční ceny dosud platily pouze na méně vytížené spoje. Nyní ale budou levnější místenky platit na všech spojích.

„Od března bude možné při včasném nákupu pořídit třeba místenku z Olomouce do Prahy za 70 korun v každém spoji. Nabídka je omezena počtem kusů, proto je dobré nakupovat včas," uvedl Radek Joklík z Českých drah.

 

Právě se děje

Další zprávy