Cena ropy opět roste, živí ji naděje na konec krize

Ekonomika Ekonomika
4. 8. 2009 18:25
Zvyšují se i ceny pohonných hmot
Ceny klesají. Ilustrační snímek
Ceny klesají. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Co den, to nový rekord. Cena severomořské ropy Brent pokračuje ve svém růstu. Dnes před 18. hodinou středoevropského času dosáhla nového letošního maxima, když vyšplhala na 74,24 amerických dolarů za barel.

Přitom po celé dopoledne cena této komodity klesala. Odborníci oslovení agenturou Reuters se však shodli na tom, že dnešní pokles je spíš přestávkou k nadechnutí než reálný obrat vývoje cen. Upozornili, že ceny se nejspíš k růstu vrátí. A měli pravdu. Ve tři hodiny odpoledne zamířila cena komodity ze severního moře k novým výškám.

Předchozí rekord byl přitom pouhých 24 hodin starý. Cenu ropy Brent podle odborníků popohnal vzhůru náhlý optimismus ohledně konce hospodářské krize. Na začátku týdne zdražila o více než dva dolary a včera po poledni dosáhla její cena 73,96 dolaru za barel. Tedy nejvýš od začátku roku.

Rostla i cena americké lehké ropy, která dosáhla maxima za poslední měsíc s cenou 72,20 dolarů za barel.

„Cena ropy i jiných komodit včera prudce posílila především díky spekulacím o rychlém skončení globální recese. Tento optimismus povzbudily informace o růstu průmyslové výroby v Číně na nejvyšší hodnotu za poslední rok," zhodnotil příčiny tohoto růstu analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Cena rostla i díky zprávě o nejmenším zpomalení amerického průmyslu za posledních 11 měsíců.

A přidaly se i další důvody. „Slabý dolar, který v pondělí klesl na nejnižší hodnotu od začátku roku, a nové údaje o výrobě znamenají pro energetické trhy velký stimul," řekl Reuters analytik chicagské společnosti PFGBest Research Phil Flynn.

Podle Tomčiaka se projevily i překvapivě dobré výsledky některých bank. „Příznivé je, že apetit investorů po rizikových aktivech prudce vzrostl. Volných finančních prostředků mají dostatek," poznamenal odborník.

Výrazné zlevnění nepřijde

A výraznější poklesy podle něj v cenách ropy zatím nenastanou. „Ropa zhodnocuje navzdory nepříznivým informacím o růstu zásob, což dokazuje, že investoři jí věří. Proto se dá očekávat, že při cenových poklesech budou opět nakupovat. Kvůli tomu nepředpokládáme výraznější pád cen. Stagnace, případně mírný růst jsou mnohem pravděpodobnější," odhaduje Tomčiak.

Růst ceny navíc nejspíš umocní i blížící se období hurikánů v Mexickém zálivu. Na nižší ceny benzinu a nafty u českých čerpacích stanic tedy nejspíš můžeme zapomenout. Útěchou může motoristům být, že zdražení by nemělo být příliš dramatické.

„Udrží-li se cena ropy na současné hodnotě, můžeme v nejbližších týdnech očekávat zvýšení cen pohonných hmot. Toto zdražení by díky zhodnocování koruny mělo být relativně menší," dodává Boris Tomčiak.

 

Právě se děje

Další zprávy