Cena lístku do pendolina se bude měnit jako v letadle

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 8. 2013 13:35
České dráhy na rozdíl od konkurence trvají na tom, aby cestující platil i místenku.
Autor: České dráhy
Autor: České dráhy | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Placené místenky zůstanou ve vlacích SC Pendolino i po letních prázdninách. Marketingová akce, během níž je České dráhy zrušily, tak skutečně skončí s koncem srpna, jak státní dopravce sliboval.

Ceny povinných místenek do pendolina se ale od září začnou nově měnit podle toho, jaký je o daný spoj zájem. České dráhy tak napodobí soukromého dopravce Leo Express, který už od svého startu takto mění ceny jízdenek. Samostatnou platbu za místenky na trase Praha-Olomouc-Ostrava konkurenti nepožadují.

Kupte včas,... nebo až po odjezdu

Při včasném nákupu jízdenky do druhé třídy pořídí zákazník Českých drah místenku do pendolina od září za 35 korun. Pokud se ji rozhodne koupit na poslední chvíli nebo bude vlak zrovna dobře obsazený, poroste cena místenky na 70, 100, 150 až 200 korun. Na nejvyšší cenu se cestující může dostat, pokud jízdenku pořídí krátce před cestou, tvrdí dopravce.

"Pro vybrané relace, například mezi Olomoucí a Ostravou, může být nabízen omezený počet míst ve druhé třídě také za nula korun," doplňuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Místenku zdarma podle něj půjde získat také u některých rezervací na již jedoucí spoj. "Může se to týkat třeba úseku z Pardubic do Prahy po odjezdu vlaku z Olomouce," upřesňuje.

Podobný systém bude platit i pro první třídu, kde cena poroste ze stovky na 150 až 200 korun. Dynamický systém funguje od čtvrtka při rezervacích přes e-shop a automaty i při nákupech na prodejních přepážkách.

Ceny mění i Leo Express

Už druhá česká železniční společnost se tak rozhodla napodobit systém aerolinek. Podle termínu a obsazenosti spoje si určuje ceny také dopravce Leo Express, u něj však tento systém platí přímo pro ceny jízdenek - nejdražší třídou Premium se lze z Prahy do Ostravy svézt jak za 750, tak za 1050 korun.

Rychlovlaky SC Pendolino jezdí na nejvytíženější trase v Česku mezi Bohumínem, Ostravou a Prahou. O cestující zde České dráhy soupeří se dvěma soukromníky - v září 2011 zahájil provoz RegioJet podnikatele Radima Jančury, v prosinci 2012 pak vstoupil na trh Leo Express.

Oproti vlakům RegioJet a Leo Express zůstane pendolino jediným, kde je nutné za povinnou rezervaci místa samostatně platit - RegioJet i Leo Express ji nabízejí v ceně jízdenky.

Běžná jízdenka z Prahy do Ostravy do druhé třídy expresu Českých drah i do pendolina (bez místenky) stojí 295 korun, místenka přijde nejméně na 35 korun. Slevu lze získat při zakoupení In-karty. U RegioJetu se základní cena pohybuje od zhruba 230 do 320 korun (obvykle 295 korun), pasažéři Leo Expressu zaplatí při cestě základní Economic Class od 239 do 369 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy