Cena hypoteční bubliny USA je 9 bilionů dolarů. A roste

Karel Toman
10. 12. 2010 13:59
Propad hodnoty amerických domovů potrvá i příští rok a vzroste na více než třetinu
Foto: Reuters

Washington - Hodnota nemovitostí k bydlení ve Spojených státech může letos klesnout o 1,7 bilionu dolarů. Vyplývá to z analýzy amerického poskytovatele dat o cenách bydlení společnosti Zillow.

Letošní propad cen tak překoná loňský pokles ve výši 1,05 bilionu dolarů a zaokrouhlí ztrátu hodnoty amerických domovů na devět bilionů dolarů.

Na vině letošního propadu je pokračující vlna zabavovaných nemovitostí pro nesplácení hypoték (tzv. foreclosures) a ukončení vládního stimulačního balíčku, který podporoval koupi nového bydlení.

Dlužíte víc, než za kolik můžete prodat

Pokles současně znamená, že stále víc lidí dnes za dům dluží víc, než kolik je jeho tržní hodnota, upozornila společnost Zillow. Podíl vlastníků nemovitostí s tak zvaným negativním majetkem vzrostl už na 23,2 procenta oproti 21,8 procenta na konci roku 2009.

"Se zabavováním nemovitostí blízko historického maxima a vysokými úrovněmi negativního majetku se nezdá, že první polovina roku 2011 přinese velkou úlevu," uvedl ve zprávě hlavní ekonom společnosti Zillow Stan Humpries. "Vládní pobídky mohou tento proud zdržet jen dočasně.

Poptávka po bydlení šla strmě dolů od začátku roku, kdy vypršely vládní pobídky a nezaměstnanost se zabydlela na deseti procentech.  Prodej stávajících nemovitostí v říjnu zpomalil z loňských 5,98 milionů bytů a domů na letošních 4,43 milionů. Medián ceny klesl za stejné období ze 172 tisíc dolarů na 170 tisíc.

Pokles hodnoty domů navíc zřejmě zrychluje, ve stále nekompletní druhé polovině roku totiž hodnota amerických domovů poklesla o více než bilion dolarů.

Pobídky skončily, pád se prohloubil

Federální daňové úlevy až osm tisíc dolarů na pořízení prvního bydlení a šest a půl tisíce na nové bydlení vypršely 30. dubna.

Cena bydlení v USA vzrostla jen ve 31 ze sledovaných 129 metropolitních oblastí, které Zillow mapuje.

Zpráva Zillow tak potvrzuje černé předpovědi analytiků.  Například banka Morgan Stanley odhaduje, že hodnota domovů poklesne v roce 2012 o dalších 11 procent a, než najdou své dno, dostanou se 36 procent pod vrchol z roku 2006. 

 

Právě se děje

Další zprávy