Cena benzinu v Evropě letí vzhůru

ČTK
13. 7. 2006 15:30
Praha - Ceny pohonných hmot ve většině zemí Evropy za poslední měsíc opět rostly, v přepočtu i o několik korun za litr. UVNITŘ PŘEHLED CEN

Nejvýrazněji, o více než čtyři koruny za litr, stoupla cena benzinu ve Slovinsku. Ve Finsku cena vzrostla o zhruba dvě koruny a více než korunové zdražení zaznamenali řidiči v Německu, Polsku, Lucembursku a Švédsku. V tuzemsku se cena zvýšila zhruba o 90 haléřů, vyplývá z údajů Ústředního automotoklubu a společnosti CCS.

Švýcarsko je levnější

Levněji než v České republice, ve které litr Naturalu 95 stojí zhruba 31,80 Kč, mohou řidiči natankovat například i ve Švýcarsku, kde je litr benzinu v přepočtu za zhruba necelých 31,68 korun. Lacinější jsou pro motoristy i další země, mezi nimi Slovensko, kde je cena Naturalu 95 pod 31 korunami.

Infobox

LEVNĚJŠÍ BENZÍN

Země Cena
(v korunách)
Polsko 31,11 Chorvatsko 31,40 Slovinsko 29,68 Švýcarsko 31,68 Španělsko 29,40 Česko 31,80

Naopak nejvíce platí řidiči již tradičně v severských zemích. Nejdražší benzin v Evropě v přepočtu na české koruny je v Norsku, kde se cena za litr dostala na téměř 43,70 Kč. Více než 40 korun za litr stojí benzin ještě v Nizozemsku, Belgii a Dánsku.

Nafta nejvíce zdražila v Polsku. Za poslední měsíc se cena za litr zvýšila v přepočtu o přibližně 1,50 Kč na 29,10 Kč. Ceny se snížily ve Španělsku, kde necelých 26,30 Kč je o zhruba dvě koruny nižší cena než začátkem června. Zhruba o 60 haléřů na litr klesly ceny ještě v Belgii, Francii a ve Slovinsku. Ve Velké Británii se cena v přepočtu na českou měnu snížila asi o 40 haléřů na 40,50 Kč. V ostatních zemích ceny rostly.

Cena stále poroste

Zlevňování pohonných hmot se motoristé v dalších dnech zřejmě nedočkají, protože ceny ropy ve světě dosahují na nová maxima. Dnes ráno se americká ropa dostala těsně pod 76 dolarů za barel. V cenovém vývoji se projevují obavy z poklesu ropných zásob a vysoké poptávky v USA, předpovědi rychlejšího růstu světové poptávky po ropě, zvýšené napětí na Blízkém východě a nové výbuchy na ropovodech v Nigérii.

"Zdražení benzinu Natural 95 nad 32 Kč je velmi pravděpodobně nevyhnutelné, náš model signalizuje 32,10 Kč za litr během deseti dnů," uvedl pro ČTK Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Také podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory ceny paliv v ČR porostou. Přispěje k tomu podle něj i hezké počasí, které přiláká více řidičů na silnice. Dosažení průměrné ceny 32 Kč za litr benzinu lze podle něj čekat spíše v několika dnech než týdnech.

 

Právě se děje

Další zprávy