ČEKIA: Vytěsnit malé akcionáře může v Česku 900 firem

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 8. 2010 9:31
Letos se uskutečnilo druhé největší vytěsnění za pět let.
Za vytěsněnní akcionářů už české firmy zaplatily 16,5 miliardy korun. Ilustrační foto.
Za vytěsněnní akcionářů už české firmy zaplatily 16,5 miliardy korun. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přes šestnáct miliard korun zaplatily v uplynulých pěti letech české akciové společnosti za vytěsnění malých akcionářů. Pouze v letošním roce vyvlastnilo menšinové podíly 16 firem, které za akcie zaplatily celkem 1,9 miliardy korun.

Z veřejně dostupných zdrojů to spočítala Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Převážnou část této sumy navíc vyplatila vytěsněným akcionářům jediná firma - hutní společnost Arcelor Mittal. Ten letos uskutečnil druhý největší "squeeze-out" v pětileté historii tohoto postupu, když za minoritní podíly zaplatil 1, 769 miliardy korun.

Největší částku, tedy 2,631 miliardy, při vytěsnění zaplatila Československá obchodní banka v roce 2007

Od roku 2005, kdy zákon umožňující vytěsnění začal platit, využilo tuto možnost přes 400 společností.

"Boom vytěsňování drobných akcionářů jsme zaznamenali v roce 2005, vzápětí po platnosti novely zákona. Ke squeeze-outu přistoupila téměř polovina ze všech společností, které se k tomuto kroku až k dnešnímu dni rozhodly," uvedla analytička společnosti ČEKIA, Petra Štěpánová.

Agentura na základě analýzy vlastnické struktury českých akciových firem zjistila, že podmínky pro vytěsnění splňuje dalších 900 převážně malých společností.

"Proces vyvlastňování v Čechách ale stále není u konce a majoritní vlastníci i nadále posilují své postavení," dodala Štěpánová.

 

Právě se děje

Další zprávy