Čedok nejspíš získá Firo-Tour

ČTK, eko
13. 12. 2005 15:13
Praha - Čedok plánuje v příštím roce další akvizici, mluví se o Firo-Tour.

Poté co jednička českého trhu získala podíl v CK Eso Travel a vlastník Čedoku Unimex zase podíl v Canaria Travel, je na spadnutí další akvizice. Na setkání s novináři to řekl generální ředitel CK Miroslav Res s tím, že k dohodě by mohlo dojít začátkem příštího roku. Podle informací ČTK by mohlo jít o čtyřku domácího trhu CK Firo-Tour.

Jméno CK ale Res před dokončením jednání odmítl zveřejnit. Řekl jen, že nejde o CK, která by se specializovala na nějakou konkrétní destinaci nebo typ zájezdů. Tomu Firo-Tour, který prodává široké portfolio zájezdů do celého světa, odpovídá. Majitel Firo-Tour Roman Fisek ale spekulace o chystané akvizici popřel. Podle něho Firo-Tour jedná s různými potenciálními zájemci, v současnosti ale není žádná dohoda "na spadnutí".

Kromě jedné již téměř dohodnuté akvizice Čedok jedná také s dalšími dvěma CK. Ty jsou na rozdíl od té první specialisty na oblasti nebo typy zájezdů, kde je Čedok podle Rese dostatečně silný. Vstup do konkurenčních CK by tak ještě posílil jeho postavení na trhu.

Kromě jednání o posílení skupiny Unimex, do které spadá Čedok spolu s Eso Travel a Canaria Travel, probíhají již dva roky také diskuse o prodeji letecké společnosti Travel Service, kterou Unimex také spoluvlastní. Zájem má národní dopravce ČSA, který v současné době provádí v Travel Service hloubkovou prověrku. Ta by měla podle mluvčí ČSA Jitky Novotné skončit ještě letos. Na jejím základě ČSA zvolí další postup a termín pro uzavření celé transakce. Na jaře se mluvilo o tom, že by ČSA mohly za Travel Service dát kolem 400 milionů korun. Tehdy však národní dopravce předpokládal, že bude letos v zisku kolem 500 milionů korun. Nyní ale očekává ztrátu 329 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy